Blog: ronkende taal kredietverzekeraar Atradius schept verwachtingen

copyright Pixabay

Mooie resultaten over 2019 bij Atradius en grote woorden over de naar eigen zeggen ‘uitmuntende’ dienstverlening richting de klant. Wat zijn deze waard nu Corona om zich heen grijpt?

Wie het persbericht en jaarverslag over 2019 van kredietverzekeraar Atradius leest, moet als bedrijf bijna wel denken: ‘daar kunnen we wel mee in zee’. Zowel de klant die een verzekering afsluit, als het bedrijf waarop de verzekering wordt afgesloten. Je struikelt als lezer bijna over de borstklopperij en de verwachtingen die worden gewekt omtrent de dienstverlening.

Maar ondernemers die al wat langer meelopen, kunnen zich waarschijnlijk nog levendig herinneren hoe hardvochtig kredietverzekeraars, waaronder Atradius, dik tien jaar geleden opereerden. In de diepe recessie die volgde op de financiële crisis van 2008 werden van de een op de andere dag limieten op nul gezet. Zonder overleg en nauwelijks met mogelijkheden tot weerwoord. Deze houding zette kwaad bloed bij zowel grote als mkb-bedrijven. Exportmogelijkheden werden in een klap beperkt, voor zover deze al niet onder druk stonden door de slechte economie.

Dus nu opeens het beeld voor de economie is gekanteld door de snelle verspreiding van het Corona-virus en de gevolgen daarvan voor bedrijven, is het aan de kredietverzekeraars om te laten zien dat ze wat van deze rücksichtsloze houding hebben geleerd. Als je naar de resultaatontwikkeling van Atradius van de laatste tien jaar kijkt en de vermogenspositie, dan kan de kredietverzekeraar zeker een stootje hebben. In de afgelopen tien jaar verbeterde de combined ratio van bijna 87% naar 73,4% in 2019, de winst verdubbelde in deze periode naar €228 mln en de solvabiliteitsratio komt naar eigen zeggen uit boven de 200%.

Je kunt dan een beetje populistisch opmerken dat ‘klanten de kas van Atradius hebben gespekt’, maar daar zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Klanten verwachten de komende maanden iets terug. Als een constructieve houding uitblijft, kan het jaarverslag meteen in de papiershredder.

GEEN REACTIES