Banken komen klanten in geldnood tegemoet

Banken komen klanten in geldnood tegemoet
© Pixabay

Banken werken aan plannen om klanten tegemoet te komen wanneer zij door de coronacrisis in financiële problemen zijn. Zo komt er ’zo snel mogelijk’ een regeling voor klanten die niet meer in staat zijn hun hypotheek of krediet af te lossen, meldt topman Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO in De Telegraaf. De bank werkt aan een regeling die voor iedereen beschikbaar komt die het nodig heeft en ‘behapbaar’ blijft om technisch snel uit te voeren.

Alle getroffen maatregelen om de door het coronavirus getroffen economie te redden zijn vooralsnog met name gericht om grote, kleine en eenmansbedrijven overeind te houden, licht Van Dijkhuizen toe. “Maar consumenten met een nulurencontract, zzp’ers of kleine ondernemers kunnen aan het einde van de maand last krijgen om hun hypotheek of afgesloten krediet af te lossen. Ook die moeten we kunnen helpen.”

Ook de Rabobank zoekt naar manieren om klanten in geldnood te helpen. Kleine ondernemers hoeven in bepaalde gevallen tijdelijk geen aflossing te betalen, meldt topman Wiebe Draijer in een interview met het Financieele Dagblad. Ook gebruikt de bank het pakket aan steunmaatregelen van het kabinet om o.a. leningen te verstrekken aan het mkb die deels door de overheid worden geborgd.

Beide topmannen benadrukken dat hun banken voldoende buffers hebben om deze periode goed te overbruggen. Draijer: “Wij staan klaar om klanten zo gezond mogelijk door de economische crisis heen te helpen in plaats van dat we onze eigen crisis aan het managen zijn waar de rest van de wereld last van krijgt.” Van Dijkhuizen: “In 2008 waren de banken onderdeel van het probleem, nu zijn ze onderdeel van de oplossing. Dát is het grote verschil. We moeten nu klanten het vertrouwen geven, door hen te laten weten waar ze aan toe zijn.”

Gisteren maakte De Nederlandsche Bank bekend dat het de systeembuffers verlaagt om kredietverlening te ondersteunen. De systeembuffers worden verlaagd van de huidige 3% van de mondiale risicogewogen blootstellingen, naar 2,5% voor ING, 2% voor Rabobank en 1,5% voor ABN Amro. Ook wordt de invoering van een ondergrens voor de risicoweging van hypothecaire leningen uitgesteld. De maatregelen blijven zolang van kracht als nodig is.

GEEN REACTIES