BLOG: Invullen fiscale jaarruimte is echt een crime

© Pixabay.com

Een onderzoek van Bright Pensioen en Allianz over de fiscale jaarruimte voor de pensioenopbouw legt pijnlijk bloot: het is voor zzp-ers echt ingewikkeld.

Zo’n twee derde van de ondervraagden weet nog wel dat deze term wat van doen heeft met de pensioenopbouw, maar de meesten besteden dit liever uit aan een accountant of adviseur omdat het te ingewikkeld is. Een kwart van de zzp-ers probeert het zelf en daarvan vindt de helft het erg complex.

Als freelancer herken ik dit enorm. Al een aantal jaren vul ik de IB-belasting aangiftetool zelf in en ik kijk dan het meeste op tegen het pensioengedeelte (op de voet gevolgd trouwens door de berekening van de winst door middel van vermogensvergelijking; wie verzint dit?). En dan heb ik nog een redelijke financiële achtergrond. Er moet vijf jaar historie ten aanzien van de pensioenopbouw worden ingevoerd en een gemiddelde zzp-er verdrinkt in de tool al snel in de terminologie. Zelf slaak ik een zucht van verlichting als alle velden zijn ingevuld, zonder me daarna druk te maken over hoeveel jaarruimte ik nu eigenlijk heb. Dat zien we volgend jaar wel weer.

Ik was dan ook hoopvol toen ik bij het persbericht van Bright Pensioen zag dat er een link was naar hun site met extra uitleg. Maar ook daar wordt de gemiddelde zzp-er meteen afgeschrikt met termen als fiscale oudedagsreserve, pensioenaangroei en ongebruikte jaarruimte. HELP!!! Behalve voor accountants ligt hier een schone taak voor financieel adviseurs. Biedt uw zzp-klanten een begrijpelijk document waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd. En ik durf zelfs de stelling aan dat een half uurtje gratis uitleg aan een klant, dit een band met u als adviseur voor het leven gaat opleveren.

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES