Betaalrekeningen banken weer in prijs gestegen

Consumenten niet blij met kosten betaalrekening

De kosten voor het aanhouden van een betaalrekening bij een bank zijn in het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Nadat in 2022 de kosten van betaalrekeningen fiks omhoog waren gegaan, is die ontwikkeling in 2023 verder doorgezet. Dit meldt onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners MoneyView.

Banken maakten particuliere betaalrekeningen in de afgelopen twaalf maanden (juli 2022 t/m juni 2023) gemiddeld 9 procent duurder. Het aanhouden van (extra) creditcards bij een betaalrekening van een bank zijn zelfs tweeënhalf keer zo duur geworden ten opzichte van het jaar daarvoor.

Zakelijke rekeninghouders zien hun betaalkosten eveneens stijgen: gemiddeld zijn zij 15 procent meer kwijt aan hun betalingsverkeer dan in 2021. Was een ondernemer of zzp’er in 2021 nog in staat voor gemiddeld 100 euro een rekening aan te houden, inmiddels ligt dat gemiddelde boven de 115 euro per jaar. Deze kosten hebben overigens alleen betrekking op de basiskosten van de betaalrekening. Bij de berekening van deze bedragen is nog geen rekening gehouden met transactiegerelateerde kosten en de extra kosten die banken in rekening brengen uit hoofde van fraudebestrijding.

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES