Bestedingen zonne- en windenergie naar € 4,3 miljard

Protocol zonnepaneel incidenten opgesteld
© Ulrike Leone, Pixabay

Ongeveer 15 procent van de Nederlandse huishoudens (1,2 miljoen huishoudens) investeerde in de afgelopen twaalf maanden in zonne- en windenergie. Ze besteedden hieraan € 4,3 miljard, waarvan 99 procent werd uitgegeven aan het investeren, aanpassen of vervangen van zonnepanelen. De overige investeringen (1 procent) zijn naar windmolens of windturbines gegaan. Dit blijkt uit de derde editie van Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van online onderzoeksbureau Multiscope onder ruim vijfduizend Nederlanders.

Het onderzoek laat verder zien dat huishoudens die al meer dan tien jaar in hetzelfde huis wonen vaker investeren in zonne- en windenergie. Opvallend genoeg komt maar liefst 36 procent van alle investeringen van huishoudens die twintig jaar of langer in hun woning verblijven. Daarnaast gaat het dan vaak over woningen met een oppervlak van meer dan 120 vierkante meter (41 procent).

De markt is duidelijk nog niet verzadigd, laten de onderzoekers weten. Zo heeft 14 procent van de Nederlandse huishoudens voor het komende jaar concrete plannen voor het uitvoeren van duurzame aanpassingen op het gebied van zonne- en windenergie. Verwacht wordt dat deze huishoudens hieraan €4,1 miljard willen besteden. Vooral zonnepanelen zijn in trek, aldus de onderzoekers. Ongeveer 1 miljoen huishoudens hebben aangeven zonnepanelen te willen installeren, aanpassen of vervangen.

Bron: Multiscope

GEEN REACTIES