Assurantiemuseum : “Diamonds are a girls best friend”

Deel 29 in de serie Memories / leerzame herinneringen aan verzekeringsland.

Tegen beter weten in
Dat de waarde van diamanten bij aankoop doorgaans veel hoger is dan op het moment dat je die weer wenst te verkopen, dat is bij mijn weten alleen bij vrouwen niet bekend.

Daarom heb ik diamanten dan ook nooit als een zinnige investering gezien. Diamanten zijn wat mij betreft alleen geschikt om een diep gat in de grond te boren of in een betonnen vloer.

Het was in 1990 dat wij bij Lugt Sobbe het verzoek kregen om een moedercontract af te sluiten voor de verzekering van diamanten tijdens het vervoer naar de kopers.

GROEI-DIAMANTEN
Het bedrijf dat de verzekering wenste af te sluiten, was bereid te garanderen dat de koper van een diamant de originele aankoopsom zou mogen aftrekken van de prijs die hij ooit zou betalen voor een groter exemplaar.
Bij aankoop van de eerste diamant ontving de koper een afgesloten doorzichtige kunststof cassette met daarin duidelijk zichtbaar het door hem aangekochte exemplaar.
Je kon de fraaie cassette in de huiselijke kring een plaatsje geven, of in de kluis bewaren natuurlijk.
En de verzekering bij Lloyd’s of London moest dan het risico van diefstal dekken nadat de cassette aan de koper was verzonden incl. het retourneren.

Argwaan:
Als de klanten nadrukkelijk vragen om dekking bij Lloyd’s of London, dan ben ik altijd zeer op mijn hoede. Want wat kan het de klant schelen wie de schade dekt ?
Al eerder beschreef ik dat oplichters waarschijnlijk meer succes hebben, als zij de kopers van hun duistere zaakjes een verzekering krijgen die bij Lloyd’s of London is afgesloten.

Certificaat
Ons werd voorgehouden dat het hele proces met de grootst mogelijk zorg werd uitgevoerd:
1) de klant bestelde een diamant van de gewenste omvang.
2) de aangekochte diamant werd vervolgens in een doorzichtige cassette gedaan en deze
cassette werd voorzien van een uniek nummer.
3) De cassette werd vervolgens afgesloten met een speciaal slot.
4) Vervolgens werd het nummer van de cassette op het certificaat vermeld, zo ook de prijs
die de koper voor de desbetreffende diamant betaalde, met de garantie dat de koper dit
bedrag gegarandeerd vergoed krijgt bij aankoop van een groter exemplaar.

Groter exemplaar
Het recht op retourneren verviel indien en zodra de cassette was opengebroken, dus deed je er verstandig aan om de cassette ongeschonden te bewaren.

Besluit de koper/eigenaar op enig moment om een groter exemplaar te willen bezitten,
dan kon hij – na betaling van het prijsverschil – de cassette met het certificaat voor rekening van de verkoper retourneren en vervolgens werd het kleinere exemplaar in de cassette vervangen door een grotere.
En deze ontving hij dan weer terug, thans voorzien van een certificaat met een hogere prijs. De verzekering moest dan steeds het risico van vermissing dekken tijdens het vervoer.

Taxatie
Op mijn nadrukkelijke aandringen voor het benoemen van een onafhankelijke deskundige, werd positief gereageerd, maar feitelijk werd een beslissing daarover steeds vooruitgeschoven. Maar uiteindelijk zij wij nooit tot zaken gekomen omdat de taxatie door onafhankelijke deskundigen maar niet van de grond kwam.

AAP UIT DE MOUW
Een jaar of zo later, las ik in de krant, dat alle kopers van de groeidiamant waren opgelicht.
Iemand had de cassette open gemaakt en daarin slechts een waardeloze kunststof kraal aangetroffen.

Ja, je moet goed op je hoed zijn als criminelen je pad kruisen.

Meer van zulke verhalen treft u aan op deze pagina : Memories

GEEN REACTIES