AOV-onderzoek ZZP Barometer is vedergewicht

copyright Pixabay

Het onderzoek van ZZP Barometer over het wel of niet online afsluiten van een AOV-verzekering, laat enkele belangrijke vragen buiten schot.

Volgens het onderzoek heeft bijna de helft (49%) van de zzp’ers, die nog geen AOV hebben afgesloten geen behoefte aan advies over dit product. Zij willen deze verzekering liever zelf online afsluiten omdat het ‘makkelijke en snel’ (60%) en goedkoper (53%) is en omdat zij geen behoefte hebben aan advies of bemiddeling (51%). Daarnaast heeft bijna een kwart van de zelfstandigen die al wel een AOV heeft afgesloten, dit zonder advies of bemiddeling gedaan. Dat dit goedkoper is, was bij deze groep wat minder relevant (31%), terwijl hier het geen behoefte hebben aan advies er met 67% uitsprong.

Mager
ZZP Barometer laat desgevraagd weten dat het onderzoek (in samenwerking met Centraal Beheer) is gebaseerd op één vraag: ‘waarom heb/wil jij jouw AOV rechtstreeks zelf online afgesloten/afsluiten?’ Dat is wel erg mager omdat op z’n minst kan worden betwijfeld of het kiezen voor een AOV wel zo ‘makkelijk en snel’ is. Het onderzoek had dan ook meer betekenis gehad wanneer er bijvoorbeeld was gevraagd of een zzp’er tijd wil besteden aan het doorgronden van de verschillen tussen een sommen- en een schadeverzekering. Dit onderscheid leidt vaak tot onbegrip bij verzekerden en zorgt voor relatief veel juridische conflicten. Ook de geruchtmakende zaak tussen Generali en oud-showmaster Willem Bol lijkt rond dit aspect te draaien. In de kennistoets die potentieel verzekerden moeten afleggen, wanneer ze zelf het product online willen afsluiten, wordt weliswaar gevraagd of ze van het onderscheid op de hoogte zijn, maar hoeven ze dit onderscheid niet zelf te beschrijven.

Medisch
Een andere vraag die ZZP Barometer had kunnen stellen is of zzp’ers volledig op de hoogte zijn van hun medische geschiedenis en of ze de tijd willen nemen om dit uit te zoeken. Ook hier liggen juridische adders namelijk op de loer. Één behandeld kwaaltje vergeten te melden leidt bij wijze van spreken al tot een uitsluitingsclausule. Verzekeraars vragen hier zelf nu vaker expliciet aandacht voor, maar toch is het een kwestie van opletten.

Adviseur
Het zijn bij uitstek vragen die aan de orde kunnen komen in een gesprek met een adviseur, waarbij de zzp’er dan min of meer wordt gedwongen om serieus over zijn of haar eigen situatie en medische risico’s na te denken. Het goede nieuws van het ZZP Barometer-onderzoek is dan ook dat van de groep zzp’ers die inmiddels een AOV hebben afgesloten, 71% dit met een adviseur of bemiddelaar heeft gedaan.

GEEN REACTIES