Aantal autodiefstallen neemt toe

Consumentenbond: stop leeftijdsdiscriminatie autoverzekeraars
© Pixabay

In de eerste vier maanden van 2023 waren bijna drieduizend Nederlanders de dupe van autodiefstal. Het aantal gestolen auto’s ligt hiermee bijna 6 procent hoger dan in 2022 en zelfs 31 procent hoger dan 2021. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Opvallend is dat sommige automerker vaker worden gestolen dan andere. Zo is maar liefst een op de zes gestolen auto’s van het merk Toyota. Een ander onderzoeksresultaat is dat het aantal gestolen auto’s het hoogst is in de provincie Limburg. Dit is ruim twee keer meer dan het landelijk gemiddelde van 3,7 diefstallen per 10.000 huishoudens. Reden is dat motorvoertuigen verreweg het minst veilig geparkeerd staan in deze provincie.

De veiligste provincie om te parkeren is Friesland. In deze noordelijke provincie werden de eerste vier maanden van het jaar 0,5 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens. Ook in Zeeland slaan criminelen minder vaak hun slag met 0,7 gestolen voertuigen per 10.000 huishoudens.

Ruim een kwart van alle gestolen motorvoertuigen in Nederland wordt ontvreemd in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag (26,9 procent), De steden Eindhoven, Nijmegen en Utrecht volgen op gepaste afstand.

Overigens is in 67 gemeenten dit jaar nog geen enkele auto gestolen. Bekijk hier de onderzoeksgegevens per gemeente.

Bron: Independer

GEEN REACTIES