DNB: naar een economie die beter werkt voor iedereen

Lokale armoede- en schuldenprojecten helpen vooral mensen met kleine schulden
© Gaby Stein, Pixabay

De Nederlandse economie is weerbaar en veerkrachtig, maar lang niet iedereen in Nederland voelt dat ook zo. Veel mensen hebben het financieel moeilijk of hebben zorgen over hun toekomst. Nederland moet daarom streven naar een hoogwaardige economie die beter werkt voor iedereen in Nederland. Dat bepleitte DNB-president Klaas Knot vandaag bij de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB).

Macro-economisch bezien draait de Nederlandse economie ’best goed’, aldus Knot in het jaarverslag. Ondanks de nog lage economische groei, draait de economie nog boven capaciteit en is Nederland ondanks de coronapandemie en de hoge inflatie niet in een diepe recessie beland. De inflatie is op zijn retour en de werkloosheid nog altijd bijzonder laag.

Wel ziet Knot dat de Nederlandse economie te kampen heeft met flinke, structurele uitdagingen: op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in de omgang met de schaarse fysieke ruimte en gezonde leefomgeving. Verder constateert hij dat ondanks de grote collectieve welvaart, ook internationaal bezien, veel huishoudens het moeilijk hebben.

Ondanks dat de Nederlandse economie het best goed doet, zijn er onderliggend ongelijkheden die de onvrede in onze maatschappij lijken te voeden, aldus Knot. Dat is vooral te zien op de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Problemen daar moeten worden aangepakt. Tegelijkertijd moet een volgend kabinet het bedrijfsleven koesteren als een belangrijke motor van de economie. Het vestigingsklimaat in Nederland is nog steeds goed en het is belangrijk dat zo te houden, zo sluit Knot af.

Bron: DNB

GEEN REACTIES