Zzp’ers op zoek naar vervanging FOR

Zzp'ers op zoek naar vervanging FOR

Hoewel pensioenopbouw door de overheid als iets belangrijks gezien wordt, wordt het voor zzp’ers toch moeilijker gemaakt. Al jaren kunnen zelfstandig ondernemers een deel van hun winst opzij zetten in de fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dit bedrag betalen zij pas belasting zodra het bedrag vrijvalt, bijvoorbeeld als zij met pensioen gaan. Op Prinsjesdag werd bekend dat deze regeling met ingang van 1 januari 2023 komt te vervallen. BrightPensioen ziet nu dat zzp’ers massaal op zoek gaan naar een goed alternatief.

Een derde gebruikt de FOR

Eerder dit jaar liet BrightPensioen door onderzoeksbureau Multiscope onderzoek doen naar het gebruik van de FOR door zzp’ers. Daaruit bleek dat 34% van de zzp’ers gebruikmaakt van de regeling. Zij doen dit echter niet allemaal zoals de bedoeling is. Ruim de helft zet namelijk niet het gehele bedrag apart voor later. Ruim een kwart zet zelfs helemaal niets opzij maar trekt het bedrag wel af van de belasting. Een kleine groep van 11% weet zelfs niet eens dat er later belasting over het bedrag van de FOR betaald moet worden.

Op basis van deze resultaten concludeerde BrightPensioen dat een grote groep zzp’ers het risico loopt om in de problemen te komen als de uitgestelde belasting betaald moet worden. Aanpassing van de regels was daarom gewenst, maar het helemaal afschaffen van de FOR ging ze te ver.

Zzp’ers willen informatie over andere mogelijkheden

De FOR is voor zzp’ers niet de enige manier om fiscaal vriendelijk geld opzij te zetten voor het pensioen. De ondernemers zijn nu massaal op zoek naar informatie over de andere mogelijkheden. Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen: “We organiseren ieder jaar tientallen webinars. Ze worden goed bezocht maar deze komt met stip op nummer 1 binnen. Als zoveel zzp’ers hun werk uit handen laten vallen voor een webinar over de FOR, dan zegt dat wel wat.”

De organisatie zag ook dat veel zzp’ers meteen nadat het nieuws over de afschaffing van de FOR bekend werd, op zoek gingen naar informatie. “We zagen op onze pagina over dit onderwerp de dag na de miljoenennota het bezoek al sterk toenemen. Zzp’ers willen weten wat ze moeten doen en waar ze aan toe zijn”, aldus Zonneveld.

Pensioen opbouwen in de toekomst

In 2022 kunnen zelfstandig ondernemers nog gebruikmaken van de FOR. Ze kunnen daarvoor eenvoudig een bedrag opzij zetten op een rekening naar keuze en profiteren van het belastinguitstel. Het bedrag dat in de oudedagsreserve zit, kan daar vanaf 2023 gewoon blijven staan.

Een andere optie is het om het gespaarde bedrag vast te zitten op een pensioenrekening. Vanaf 2023 kunnen zelfstandigen nog steeds fiscaal voordelig pensioen opbouwen, maar dan door het geld op een pensioenrekening te storten. Die rekening is dus sowieso nodig als zij nog meer pensioen willen opbouwen met uitstel van belasting.

Als het nieuwe pensioenstelsel ingaat, kunnen zzp’ers zelfs 30% van hun inkomsten (minus franchise) inleggen. Nu is dat nog 13,3%. De mogelijkheden om pensioen op te bouwen worden dus eigenlijk alleen maar ruimer, alleen zal het fiscale voordeel wel echt alleen nog gelden als het geld daadwerkelijk in een pensioenpot gestopt wordt.

Bron: BrightPensioen

GEEN REACTIES