ZZP’er benut jaarruimte voor pensioen nauwelijks

ZZP’ers maken nauwelijks gebruik van de fiscale regeling die sparen voor pensioen aantrekkelijk maakt, aldus ZZP Pensioen.

Zelfstandige ondernemers laten hierdoor ongemerkt honderden tot duizenden euro’s aan belastingvoordeel liggen. Deze regeling is al aantrekkelijk vanaf een inkomen van €1.000,- per maand. Ruim 70 procent van de zzp’ers is hier echter niet van op de hoogte. Dit komt naar voren uit onderzoek van ZZP Pensioen, een pensioenregeling voor zelfstandigen die wordt beheerd door Loyalis.

Onbekend met pensioenoplossingen
Zzp’ers geven in het onderzoek aan weinig te weten over de diverse pensioenoplossingen. Slechts 15 procent van de ondervraagde ondernemers beoordeelt zijn eigen kennis op dit thema als ‘goed’. Als er al wordt gespaard voor het pensioen, dan doen zzp’ers dat vooral door af te lossen op hun hypotheek of geld op een spaarrekening te zetten.

Jaarruimteregeling vaak onbenut
Een ruime meerderheid van de zzp’ers (70 procent) is niet of nauwelijks bekend met de zogenaamde jaarruimteregeling. Binnen deze regeling is het mogelijk om een bedrag in te zetten voor extra pensioenopbouw. Dat bedrag kan vervolgens worden afgetrokken van het inkomen bij de belastingaangifte. Dit is al voordelig voor een jaarinkomen van €12.000,- en hoger. Van de ondervraagde zelfstandigen maakt 29 procent gebruik van deze regeling.

Maarten Post, Stichting ZZP Pensioen: “Zzp’ers laten op grote schaal geld liggen bij de Belastingdienst. Dat is natuurlijk heel erg zonde. De gemiddelde zzp’er verdient €38.000,- per jaar. Dan gaat het om een jaarlijks belastingvoordeel van circa €1.450,-. We roepen alle zzp’ers dan ook op om hun jaarruimte te berekenen en daar vervolgens gebruik van te maken.”

Bron: ZZP Pensioen

GEEN REACTIES