‘Zorgverzekering wordt onbetaalbaar voor mensen met grote zorgbehoefte’

‘Zorgverzekering wordt onbetaalbaar voor mensen met grote zorgbehoefte’
© Jenny Friedrichs, Pixabay

Nederlanders die veel zorg nodig hebben, kunnen uit steeds minder zorgpolissen kiezen. Dat meldt vergelijkingssite Zeker.com na eigen onderzoek. Ruime dekkingen voor fysiotherapie, tandartskosten en alternatieve geneeswijzen zijn steeds moeilijker te vinden. Bovendien stijgen de premies fors.

Wie veel behandelingen fysiotherapie nodig heeft, heeft komend jaar nauwelijks keus meer. Waren er in 2016 nog tien polissen met een onbeperkte vergoeding, in 2022 is er nog maar één, die alleen online afgesloten kan worden. Bovendien steeg de gemiddelde premie van €80,63 per maand in 2016 naar €127,42 per maand in 2022. Ook Nederlanders die per jaar een vergoeding van €1.000 of meer voor tandartskosten willen, hebben steeds minder keus. Het aantal polissen dat deze optie biedt is in drie jaar tijd met 32 procent gedaald. Bovendien is de gemiddelde premie in dezelfde periode met €10 per maand gestegen. En waren er in 2017 nog zeven pakketten met een vergoeding voor alternatieve zorg van €1.000 of meer, in 2022 zijn er nog maar drie overgebleven. Bovendien wordt er bij alternatieve zorg slechts een deel van de rekening vergoed.

Pech

Zorg is voor veel Nederlanders onbetaalbaar geworden, concludeert Femke Koning van Zeker.com. Niet alleen wordt de premie ieder jaar hoger, ook de behandelingen en medicijnen worden duurder. “Mensen die pech hebben en veel zorg nodig hebben, of dat nou de tandarts, chiropractor of fysiotherapeut is, zijn ieder jaar meer geld kwijt. Tot een punt dat het echt niet meer op te brengen is. Het idee van een verzekering is dat iedereen premie betaalt en van deze gezamenlijke premie, schade wordt betaald. Maar dat lijkt bij de zorgverzekering ver te zoeken. Iemand die geen zorg gebruikt, betaalt alleen zorgpremie. Iemand die veel zorg gebruikt, betaalt zorgpremie, eigen risico, eigen bijdrage en mogelijk ook nog geld voor consulten. Ook mensen die er niets aan kunnen doen zijn zo veel meer geld kwijt door het huidige zorgstelsel.”

Bron: Zeker.com

GEEN REACTIES