Zorgverzekeraars werpen drempels op tegen ‘strategisch aanvullend verzekeren’

Zorgverzekeraars werpen drempels op tegen ‘strategisch aanvullend verzekeren’
© Pixabay

Het was al langer bekend dat consumenten hun aanvullende zorgverzekering veelal inzetten als een soort strippenkaart: alleen verzekeren indien nodig. Zorgverzekeraars op hun beurt spelen hier ook weer op in. Zo stijgt het aantal zorgverzekeraars dat een wachttijd hanteert voor vergoeding van orthodontie bij kinderen van 29% naar 43% in 2020.

Volgend jaar zijn er vijf nieuwe verzekeraars die de wachttijd gaan hanteren bij één of meerdere aanvullende pakketten die orthodontie dekken voor kinderen jonger dan 18 jaar. Er geldt nu een wachttijd bij CZ, Hema, De Friesland, Studenten Goed Verzekerd, Univé en Zilveren Kruis. Een wachttijd houdt in dat men eerst een jaar bij de betreffende verzekeraar verzekerd moet zijn voordat men gebruik mag maken van de verzekering. De wijzigingen zijn te zien in de Datamonitor Zorgverzekering van verzekeringsvergelijker Independer.

De meeste aanvullende verzekeringen met orthodontie worden bovendien een paar euro in de maand duurder, melde de Consumentenbond in een analyse vorige week.

Voor kleinere aanvullende verzekeringen, voor bijvoorbeeld een beugel van 500 euro of lager, geldt meestal geen wachttijd. Maar de gemiddelde kosten van een beugel liggen tussen de 2000 en 3000 euro verspreid over 2 á 3 jaar. Om dit te dekken is een uitgebreid pakket nodig.

Bron: Independer

GEEN REACTIES