Zorgverzekeraars tegen afschaffen werelddekking

© Pixabay

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is tegen de plannen van het kabinet om de werelddekking in de zorgverzekering af te schaffen. Nederlanders die straks buiten Europa reizen zijn dan niet meer via hun basisverzekering verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg, tenzij zij vallen onder één van de ingewikkelde uitzonderingen.

Het kabinet rekent op een besparing van 60 miljoen euro; dat zou neerkomen op twee euro minder zorgpremie per verzekerde per jaar. Maar de zorgverzekeraars hebben grote twijfels of de besparing in de praktijk wel kan worden gehaald.

Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland:  “De wetswijziging is niet in het belang van verzekerden. Door de verschillende uitzonderingen kan het voor sommige Nederlanders ingewikkelder en wellicht ook moeilijker worden om zich te verzekeren voor medische zorg buiten Europa. We verwachten dat de complexe regels in de nieuwe wet leiden tot meer bureaucratie en extra kosten.”.

Verzekerden zitten volgens de zorgverzekeraars niet te wachten op nieuwe ingewikkelde regels, zeker niet op het moment dat je in het buitenland medisch zorg nodig hebt. De zorgverzekeraars pleiten daarom in een brief aan de Tweede Kamer voor behoud van de huidige werelddekking in de basisverzekering.

(Bron: ZN)

GEEN REACTIES