Zorgverzekeraars CZ en VGZ zetten pilot wanbetalers voort

© Pixabay

De gemeente Tilburg wil samen met de zorgverzekeraars CZ en VGZ de succesvolle pilot met wanbetalers van zorgpremies een vervolg geven. In de eerste ronde zijn 32 van de 80 deelnemers in enkele maanden van hun status als wanbetaler af. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Verzekerden met een betalingsachterstand kunnen niet van zorgverzekeraar wisselen. Bij een achterstand van zes maanden meldt de zorgverzekeraar de bijstandsgerechtigde bij het Zorginstituut Nederland aan als wanbetaler. Hij krijgt sancties opgelegd met behoud van basisverzekering en het moet aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een verhoogde premie betalen.

Vanaf 1 januari 2016 konden inwoners van de gemeente Tilburg die zo’n grote achterstand hebben, zich verzekeren via de collectieve zorgverzekering voor minima. Deze collectiviteit zorgt voor een korting op de premie en daarbovenop betaalt de gemeente ook een deel van de kosten. Volgens de gemeente is de pilot vooral een succes door de persoonlijke benadering en de individuele gesprekken. Tilburg is één van de eerste gemeenten met deze pilot.

(Bron: Binnenlands Bestuur)

 

GEEN REACTIES