Zo werkt de duo-hypotheek

Naast de standaard annuïteitenlening die volledig in 30 jaar wordt afgelost kan een tweede lening gesloten worden van nul euro op startdatum.

Ook de tweede lening is een annuïtaire lening die gelijktijdig met de eerste lening wordt afgesloten. Het saldo van de tweede lening is bij aanvang nul euro, maar wordt gevoed op het moment op het eerste moment dat afgelost wordt op de eerste lening. Telkens als afgelost wordt op de eerste lening wordt namelijk de helft van die aflossing toegevoegd aan de tweede lening. De geldverstrekkers dienen voor de eerste en tweede lening dezelfde rente in rekening te brengen.

De rente die betaald wordt op de eerste lening is aftrekbaar in box 1. De rente op de tweede lening is niet aftrekbaar.

Consequentie voor de geldleners is dat zij per saldo de helft van de hypotheek aflossen. Doordat per saldo minder wordt afgelost en het leenbedrag in de tweede lening in het begin relatief laag is, vallen de maandlasten in de eerste helft van de looptijd van de lening lager uit.

Daar komt natuurlijk bij dat door het annuïtaire systeem in het begin de maandlast voornamelijk door de (in de eerste lening aftrekbare) rente wordt bepaald en gedurende de looptijd het aflossingsdeel hoger en het rentebestanddeel lager wordt. Over de hele looptijd genomen is een duo-hypotheek duurder voor de geldlener dan één lening.

De tweede lening valt in box 3.

GEEN REACTIES