Zelfstandigen lopen nog altijd niet warm voor arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zelfstandigen lopen nog altijd niet warm voor arbeidsongeschiktheidverzekering
© Pixabay

Zelfstandig ondernemers zijn nog altijd niet te porren voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Bijna negen op de tien Nederlandse zelfstandigen, 87 procent, heeft er geen afgesloten. Het gros van hen (55%) vindt het te duur en drie op de tien (30%) geeft aan het niet nodig te vinden.

Dat blijkt uit onderzoek onder 745 respondenten (zzp’ers en mkb’ers) van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van verzekeraar Allianz. Allianz vindt de grote hoeveelheid onverzekerden opmerkelijk, aangezien zelfstandig ondernemers niet bij de overheid kunnen aankloppen voor financiële steun in geval van arbeidsongeschiktheid en dus zelf verantwoordelijk zijn voor een financieel vangnet.

Principeakkoord
In het huidige principe-pensioenakkoord stelt het kabinet voor om de AOV te verplichten voor zzp’ers. Dit wordt echter niet enthousiast ontvangen; slechts een kwart van de zzp’ers staat hier positief tegenover, blijkt uit het onderzoek.

Het principeakkoord is nog niet uitgewerkt in regelgeving; naar verwachting zal er begin 2020 een gedetailleerd voorstel zijn. Drie op de tien onverzekerde zzp’ers (30%) geeft aan dat zij de AOV waarschijnlijk pas zullen afsluiten als de zzp-wet duidelijk is.

Ook aan een nieuwe ZZP-wet wordt gewerkt, die de omstreden Wet Deregulering Beoordelingskader Arbeidsrelaties (de opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie) moet vervangen. De invoering van deze nieuwe wet zou er eerst per 1 januari 2020 komen, maar dat is nu uitgesteld naar 1 januari 2021.

Van de zzp’ers die wél een AOV hebben afgesloten, geeft een grote meerderheid (82%) hiervoor het feit dat arbeidsongeschiktheid iedereen kan overkomen als reden. Bijna een derde van de verzekerde respondenten (32%) heeft een AOV afgesloten omdat ze niemand hebben om op terug te vallen. Een klein kwart (23%) gaf als reden aan dat de premie fiscaal aftrekbaar is: iets wat niet alle zelfstandigen weten.

Bron: Allianz

GEEN REACTIES