Rabobank past als eerste grootbank risico-opslag automatisch aan

Rabobank past als eerste grootbank risico-opslag automatisch aan
© Pixabay

Als eerste grote bank past de Rabobank de risico-opslagen op zijn hypotheken automatisch aan, zonder dat de klant erom hoeft te vragen. Dit geldt voor klanten waarbij de verhouding schuld – woningwaarde zo verandert dat zij in een andere (lagere) risicoklasse vallen. De Consumentenbond spreekt van een belangrijk succes.

Bovenop de basisrente rekenen geldverstrekkers vaak een risico-opslag (rente-opslag) wanneer de hypotheek even hoog of hoger is dan de woningwaarde. Als de schuld kleiner wordt door (extra) aflossing of door stijging van de woningwaarde, wordt dat risico ook kleiner. Kleine, nieuwere hypotheekverstrekkers passen de risico-opslag al wel automatisch en tijdens de looptijd van de hypotheek aan. Maar zo’n 80% van de woningeigenaren heeft een hypotheek bij één van vier grootbanken. En bij deze banken moeten klanten zélf om aanpassing vragen.

Onterecht, vindt de Consumentenbond, want woningeigenaren zijn vaak niet goed op de hoogte van die opslag en wanneer die omlaag kan. De Consumentenbond wil dat banken in actie komen en de risico-opslag automatisch aanpassen zodra de schuld door aflossing lager is geworden. Ook als de eigenaar kan aantonen dat de woning meer waard is geworden door de gestegen huizenprijzen, moet de bank direct de opslag aanpassen.

De Rabobank is de eerste grote bank die nu gehoor geeft aan die oproep. Vanaf 1 december verlaagt de bank op eigen initiatief de hypotheekrente.

De Consumentenbond onderzoekt jaarlijks het risico-opslagbeleid van alle hypotheekverstrekkers. In 2017 overhandigde de Consumentenbond hiervoor een Leidraad risico-opslagen aan de Vereniging van Banken.

Bron: Consumentenbond

GEEN REACTIES