Zelfrijdende auto vereist aanpassing autoverzekering

Aanpassing van de Wegenverkeerswet en nieuwe voorwaarden in autoverzekeringen zijn noodzakelijk, voordat de zelfrijdende auto definitief op de openbare weg toegelaten kan worden. Dat stelt het kenniscentrum van ABN AMRO MeesPierson. ”De huidige aansprakelijkheidswetgeving leidt tot onwenselijke situaties en is het verzekeren van zelfrijdende auto’s niet goed mogelijk.” 

De aansprakelijkheid bij ongevallen en schade is een hoofdbreker, stelt ABN AMRO MeesPierson. Het Burgerlijk Wetboek en de Wegenverkeerswet gaan er van uit dat een mens het voertuig bestuurt. Volgens de private bank kan de aansprakelijkheid in de toekomst liggen bij de auto- of softwareproducent, bij de eigenaar van de zelfrijdende auto of zelfs bij de leverancier van de connectiviteitsoftware langs de wegen. “Door de zelfrijdende auto moeten de aansprakelijkheidsregels noodgedwongen op de schop”, stelt Geert Offergelt, Hoofd Private Insurance bij de bank.

“Het is een optie om bij een aanrijding alleen schade aan het eigen voertuig te dekken, en niet meer die van de tegenpartij. Maar de polis moet wel dekking bieden voor schade aan een object – zoals een lantaarnpaal – of als je iemand aanrijdt. Als dat nu gebeurt, bestaat de wettelijke mogelijkheid om je te beroepen op overmacht. Een voorbeeld is het uitvallen van de besturingssoftware. Maar zeker bij letselschade ontstaan hierdoor onwenselijke situaties, waar het slachtoffer de dupe van is.”

Hoogte premie niet te schatten
Bovendien is het momenteel nauwelijks in te schatten hoeveel een verzekering voor de zelfrijdende auto moet kosten. Offergelt: “Een zelfrijdende auto is door alle technologie een stuk duurder te repareren. Dat zou betekenen dat autoverzekeringen heel duur worden. Aan de andere kant horen zelfrijdende auto’s minder schade te maken, waardoor de premie juist lager kan zijn. Daarnaast blijven ‘gewone’ auto’s bestaan. Er is een kans dat de autoverzekering voor die voertuigen een stuk duurder wordt.”

(Bron: ABN AMRO MeesPierson)

GEEN REACTIES