Woonlasten stijgen harder dan verwacht

Gemeentelijke lasten stijgen 2,1% in 2022

De onroerendezaakbelasting (ozb) is dit jaar gemiddeld 3,4% hoger dan vorig jaar, volgens het woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis. Dit onderzoek is gedaan onder 345 gemeenten en levert een behoorlijk hoger resultaat dan de steekproef onder ruim 100 gemeenten in december. Toen was de verwachting dat de ozb 2% zou toenemen.

Niet alleen de ozb gaat omhoog, ook de afvalstoffenheffing stijgt en wel met gemiddeld 4%. De rioolheffing wordt gemiddeld 1% duurder. Een gemiddeld meerpersoonshuishouden met een eigen woning is daardoor 3% meer kwijt aan woonlasten. Dat komt neer op 25 euro.

Grote gemeentelijke verschillen

De grootste stijger is de gemeente Landsmeer, waar de ozb met 31% toeneemt. Daarnaast gaat ook in Papendrecht en Hoorn de ozb met meer dan 25% omhoog. In in totaal 21 gemeenten gaan huiseigenaren meer dan 10% meer betalen. Inwoners van Weesp hebben meer geluk: daar daalt de ozb met 40%, nadat de gemeente is samengevoegd met Amsterdam.

Inwoners van Brielle gaan flink meer betalen voor hun afval: 50% meer. In Harderwijk en Berkelland gaat de afvalstoffenheffing juist ruim 20% naar beneden.

Oneigenlijk gebruik ozb

Veel gemeenten gebruiken de ozb voor zaken waar die eigenlijk niet voor is bedoeld, namelijk voor Wmo en Jeugdzorg. Hiervoor hebben veel gemeenten te weinig geld. Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, maakt zich hier zorgen over: “Het kabinet moet gemeenten structureel voldoende geld geven om opgedragen rijkstaken, zoals de jeugdzorg uit te voeren. Gebeurt dat niet dan is de kans groot dat steeds meer gemeenten de ozb moeten verhogen. Huiseigenaren laten opdraaien voor tekorten in de jeugdzorg is voor de vereniging onverteerbaar. Dat probleem moet op een andere manier worden opgelost.”

Bron: Vereniging Eigen Huis

GEEN REACTIES