Woonhuisverzekering aanpassen na verbouwing: 80 procent vergeet het

vier op de vijf past woonhuisverzekering niet aan na verbouwing

Verzekeringsadviseur Aon constateert dat bijna 80% van de Nederlanders de woonverzekering niet aanpast na een grootschalig klusproject of een verbouwing. In het afgelopen jaar is ruim een kwart van de Nederlanders meer gaan klussen in en om het huis of heeft verbouwingen laten uitvoeren. Niet aanpassen van de woonverzekering kan ertoe leiden dat bij een schade blijkt dat de woning onvoldoende verzekerd is.

Het huis wordt steeds belangrijker
Sinds het begin van de coronacrisis werken veel mensen thuis en wordt ook een groter deel van de vrije tijd thuis doorgebracht. Nederlanders zijn zich hierdoor meer bewust van het belang van het wooncomfort. Volgens de Rijksoverheid hecht maar liefst 29 procent van de huiseigenaren in 2020 meer belang aan het wooncomfort. Nu Nederlanders ook nog eens niet of nauwelijks op vakantie kunnen, is er opeens tijd voor verbouwingen.

“Als je er iedere dag tegenaan kijkt, vallen gebreken in en om je huis nu eenmaal sneller op. Denk bijvoorbeeld aan klusjes die je al tijden vooruitgeschoven hebt of het feit dat kinderen met online les ineens toch een grotere kamer nodig hadden”, zegt Willem van Veghel, managing director WSM van Aon. Bovendien levert al dat thuis-zijn een hogere energierekening op. Vier op de tien huiseigenaren zegt dat te merken. Het dak voorzien van zonnepanelen is dan een aantrekkelijke keuze.

Waardeverandering van de woning
Door de verbouwingen en aanpassingen aan de woning neemt de waarde toe. Woningbezitters moeten dit zelf aan de verzekering doorgeven. Van Veghel: “Nederlanders vergeten vaak de verhoogde waarde mee te nemen in hun woonhuisverzekering waar de tuin overigens ook onderdeel van is. Daardoor raken het huis en de tuin onderverzekerd en als verzekeraar kun je dan niet het volledige bedrag uitkeren bij schade.” Overigens zijn er woonhuisverzekeringen die werken met een vast maximaal verzekerd bedrag. Zolang de waarde van de woning hieronder blijft, is er niets aan de hand. Of dit het geval is, moet de woningeigenaar natuurlijk ook in de gaten houden.

Kans op schade onderschat
Veel mensen denken dat het hun niet zal overkomen dat ze schade krijgen. Toch blijkt uit cijfers van AON dat één op de acht verzekerden afgelopen jaar met woonhuisschade te maken kreeg. “De voornaamste oorzaken voor schade zijn weersomstandigheden zoals hagelbuien en onweer, maar ook een kapotte waterleiding kan de boosdoener zijn. Het is daarom verstandig de woonhuisverzekering nog eens na te kijken voordat huiseigenaren voor ongewenste verrassingen komen te staan”, stelt Van Veghel.

Bron: AON

GEEN REACTIES