Woningverkoop op laagste niveau sinds 20 jaar

Het aantal verkochte woningen is in het vierde kwartaal van 2011 naar 32.100 gedaald, een historisch laag niveau.

Dat meldt de ING Kwartaalmonitor Woningmarkt. De huidige crisis wordt vaak vergeleken met die in de jaren 80, maar er is een belangrijk verschil: de huidige prijsdaling gaat veel geleidelijker dan tijdens de huizenmarktcrisis van de jaren ’80. Daarentegen is het aantal verkochte woningen deze keer veel harder gedaald.

In totaal zakten de prijzen tussen 1978 en 1983 met 40%, in reële termen zelfs met 50%. Opvallend is dat in de huidige crisis de prijzen zich veel geleidelijker aanpassen. De afgelopen drie jaar daalden de huizenprijzen 3,5% per jaar, in totaal dus iets meer dan 10%. Ondanks de prijsdaling vinden kopers en verkopers elkaar nog steeds niet. Het aantal verkochte woningen is de afgelopen jaren in rap tempo gehalveerd. Tijdens de crisis begin jaren tachtig zakte het aantal verkopen veel minder diep weg, maar toen daalden de prijzen dus snel.

Een recordaanbod van ruim 200.000 woningen betekent dat er momenteel veel huizenbezitters zijn die willen verhuizen, maar tegen de huidige vraagprijzen geen koper vinden. De prijzen zijn de afgelopen 3 jaar al gezakt naar het niveau van 2005. Een grote groep – uit een ING-enquête blijkt 3 op de 10 huizenbezitters – staat hierdoor nu ‘onder water’. De kans op een restschuld bij verhuizing maakt verkopers terughoudend met verdere (substantiële) prijsverlagingen.

Het aantal verkochte woningen is in het vierde kwartaal van 2011 naar een historisch laag niveau gedaald. Het Kadaster registreerde ‘slechts’ 32.100 woningverkopen. Niet eerder in de afgelopen twintig jaar werden in een laatste kwartaal zo weinig huizen verkocht. De verlaging van de overdrachtsbelasting (per juni 2011 van 6 naar 2%) heeft dus geen verdere terugval voorkomen.

GEEN REACTIES