Whatsapp-alertgroep tegen inbraak werkt

Whatsapp-alertgroep tegen inbraak werkt
© Pixabay

De whatsapp-alertgroep voor inbraakpreventie blijkt een groeiend succes. Tussen september 2016 en maart 2018 steeg het aantal burgers dat aangesloten is bij een whatsapp-alertgroep van 24,7% naar 26,7%. Dat komt naar voren uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) onder 788 huishoudens. Ook het aantal inbraken daalt. Alleen je aansluiten bij zo’n groep blijkt voor veel burgers een hobbel.

Effectief preventiemiddel
Coen Staal, voorzitter van de stichting NIPW: “Een whatsapp-alertgroep met buurtbewoners blijkt een zeer effectief middel tegen inbraken in de wijk. De universiteit Tilburg onderzocht dit in enkele Tilburgse wijken en wat bleek: het aantal woninginbraken nam met ongeveer de helft af. Ook in de Delftse wijk Tanthof is een dergelijke whatsapp-groep effectief: cijfers van de politie laten zien dat inbrekers de wijk tegenwoordig veel vaker links laten liggen.”

Aansluiten een probleem
Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat ongeveer de helft van de bevraagden (45%) zich graag bij een alertgroep zou aansluiten, maar dat het merendeel (7 op de 8) niet weet hoe dat te doen. Staal: “Men denkt al gauw dat je de hele buurt langs moet lopen en bij iedereen moet aanbellen om zo’n groep te starten. Er zijn intussen al ruim 8.000 van die groepen, waarbij je je, als ze jouw buurt betreffen, zo kunt aansluiten.” Een kaart op www.wabp.nl laat zien of er in de eigen buurt al een alertgroep actief is. Ook kan men via deze site een nieuwe groep starten.

Ervaring van deelnemers
Gemiddeld zijn de buurtgenoten in de whatsapp-alertgroepen ruim anderhalf jaar deelnemer. Over het algemeen heeft men positieve ervaringen: het gevoel van veiligheid is toegenomen en het geeft een goed gevoel samen met je buurtbewoners waakzamer te zijn in de wijk. Slechts een klein deel maakt mee dat voor inbraakpreventie ongepaste berichten, zoals het kwijtraken van poes of hond en het aanbieden van tweedehands spullen, in de groep worden gepost.

Bron: NIPW

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES