Wetswijziging WOZ ter consultatie

De WOZ-waarde wordt openbaar zodat huizenbezitters de waarde van hun woning kunnen vergelijken met zelfgekozen vergelijkbare panden.

In december kondigde staatssecretaris Weekers (Financiën) al aan de WOZ-wet te willen moderniseren. Nu ligt het wetsvoorstel ter consultatie en kunnen belanghebbenden tot uiterlijk 14 mei reageren op de website www.internetconsultatie.nl/woz.

Belangrijkste wijzigingen:

Verruiming openbaarheid van de WOZ-waarde van woningen.

Het kabinet stelt voor de WOZ-waarde van onroerende zaken die tot woning dienen in combinatie met adresgegevens openbaar te maken. De WOZ-waarde van andere woningen zal belanghebbenden voldoende informatie verschaffen om de eigen WOZ-waarde mee te vergelijken.

Regeling van de landelijke voorziening WOZ bij het Kadaster.

De mogelijkheid om digitaal WOZ-waarden op te vragen is een aanvulling op de bestaande mogelijkheden van burgers. Het blijft, ook na openbaarheid van de WOZ-waarde van woningen, voor belanghebbenden mogelijk om het WOZ-taxatieverslag van de eigen woning en de daarop vermelde WOZ-waarden van enkele referentiepanden kosteloos te verkrijgen bij de eigen gemeente en in toenemende mate ook via het generieke digitale overheidsloket.

Schrappen van de zogenoemde Fierensmarge

In de huidige wet is opgenomen dat een burger geen bezwaar kan maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde wanneer sprake is van een geringe afwijking, de zogenoemde Fierensmarge. De Hoge Raad heeft bepaald dat toetsing van de WOZ-waarde in bezwaar- en beroepsprocedures niet langer mag worden beperkt op grond van deze marge (zie ‘Gemeenten moeten alle WOZwaarde-bezwaarschriften behandelen’)

Het kabinet stelt nu voor deze bepaling te schrappen. Introductie van een meer informele wijze van bezwaarbehandeling.

Iedereen die op dit moment bezwaar kan maken tegen de WOZbeschikking, kan straks een verzoek tot herziening doen. In deze herzieningsperiode kan laagdrempelig overleg plaatsvinden tussen de belanghebbende en de gemeenteambtenaar. Een gemeenteambtenaar kan toelichten waarom de waarde omhoog/omlaag is bijgesteld ten opzichte van vorig jaar.

Belanghebbenden kunnen aangeven dat ze in tegenstelling tot de buurman bijvoorbeeld geen dakkapel hebben. Er worden geen vormvereisten gesteld aan het contactmoment om te herzieningsperiode niet onnodig te formaliseren.

Indien de WOZ-beschikking is verenigd in één geschrift met een aanslag onroerendezaakbelastingen (OZB) wordt een bezwaar tegen de WOZ-beschikking geacht ook te zijn gericht tegen de aanslag OZB. De omgekeerde situatie is ook geregeld.

GEEN REACTIES