Welke verzekering heb je nodig bij extreem weer in je vakantie

welke verzekering bij extreem weer op vakantie

Het recente natuurgeweld heeft Business Insider ertoe aangezet eens op een rij te zetten welke verzekeringen je nodig hebt om schade aan je auto, caravan, tent of camper vergoed te krijgen. Nu extreem weer steeds vaker voorkomt, is het belangrijk te weten waar je aan toe bent als je met je auto, caravan of camper op vakantie gaat en het weer veroorzaakt schade. Het blijkt dat niet bij alle natuurrampen uitgekeerd wordt, maar dat bij veel soorten schade door slecht weer wel een geschikte verzekering te vinden is.

Auto
Wie alleen de wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering heeft voor de auto, zal bij natuurgeweld zelf voor de kosten moeten opdraaien. Schade door bijvoorbeeld een flinke hagelbui wordt wel vergoed vanuit de beperkt cascodekking. Heb je die dekking, dan moet je misschien alsnog een deel zelf betalen, aldus Business Insider: “Natuurgeweld telt niet mee op de bonus-malusladder dus je behoudt je no-claimkorting en schadevrije jaren. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk een bedrag aan eigen risico moet betalen.”

Bij een overstroming ligt het ingewikkelder, zo ontdekte Business Insider. Volgens het Verbond van Verzekeraars is schade door hevige regenval of doordat de straat blank staat, gedekt. Dat wil zeggen, als je een beperkt casco of allrisk verzekering hebt. Maar Independer voegt daaraan toe: “Het begrip ‘overstroming’ wordt in de polisvoorwaarden niet gedefinieerd. Is er sprake van een overstroming als de riolering de regenval niet meer aankan? Of is er sprake van een overstroming als de dijken breken of overlopen? Omdat verzekeraars hier niet duidelijk over zijn, is het mogelijk dat verzekeraars niet uitkeren bij een overstroming door regen.”

Camper
Voor campers geldt volgens Business Insider hetzelfde als voor auto’s. Campers zijn immers een speciaal soort auto’s. Ook hier geldt dus weer dat minimaal een beperkt cascodekking nodig is. Verder raadt Business Insider aan de voorwaarden van de camperverzekering goed te bekijken om te weten of bijvoorbeeld een luifel en de inventaris meeverzekerd zijn.

Caravan
Voor de caravan is een aparte caravanverzekering nodig. Vaak zijn natuurgeweld en overstromingen gedekt, maar bij sommige verzekeraars zul je hiervoor een extra module moeten afsluiten.

Tent
In tegenstelling tot de camper en de caravan valt de tent wel onder de reisverzekering. Het kan zijn dat hier een aparte bagagedekking voor nodig is.

Bron: Business Insider

GEEN REACTIES