Weinig vertrouwen meer in zorgverzekeraars

Weinigvertrouwen meer in zorgverzekeraars
© Px

Nederlanders hebben weinig vertrouwen meer in het zorgstelsel dat elf jaar geleden is ingevoerd. De meerderheid, 57 procent, vindt dat de overheid de zorg weer moet gaan regelen, in plaats van de verzekeraars. Dit meldt dagblad Trouw na een onderzoek dat het door onderzoeksbureau Ipsos heeft laten uitvoeren. Ipsos legde, kijkend naar de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen, een aantal vragen over het Nederlandse zorgstelsel voor aan een kleine duizend mensen.

Het SP-plan voor een ‘nationaal zorgfonds’ blijkt ook onder rechtse kiezers steun te krijgen. Van de VVD-kiezers antwoordt 48 procent ‘ja’ op de vraag of er één zorgfonds van de overheid moet komen. Van de PVV-achterban wil maar liefst 75 procent liever dat de overheid met een eigen zorgfonds komt. In de CDA-achterban staat een meerderheid van 59 procent achter de gedachte dat de overheid de zorg regelt, in plaats van het huidige systeem waarin verzekeraars dat doen. De enigen die nog een groot vertrouwen houden in de sturende rol voor de verzekeraars, zijn de aanhangers van de SGP, aldus Ipsos.

Eigen risico
Opvallend resultaat van het onderzoek is dat Nederlanders veel minder kritisch zijn over het eigen risico. In de politiek is juist een omgekeerde trend zichtbaar: veel partijen willen af van het eigen risico en weinig partijen willen het zorgstelsel opnieuw inrichten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat solidariteit tussen generaties nog altijd springlevend is. De meeste Nederlanders vinden het geen goed idee om ouderen naar draagkracht te laten meebetalen aan hun eigen zorgkosten. Slechts een op de drie vindt dat rijke ouderen sommige zorgkosten uit eigen portemonnee kunnen betalen.

 

Bron: Trouw

GEEN REACTIES