Zwitserland meest stabiele land voor multinationals

copyright Pixabay

Zwitserland is het meest stabiele land ter wereld, aldus de Political Risk Map die verzekeringsmakelaar Marsh dinsdag heeft gepubliceerd.

Na Zwitserland volgen Noorwegen en Zweden. Deze drie landen halen een ‘stabiliteitsscore’ van boven de tachtig, op een schaal van nul tot honderd. Canada, Oostenrijk, Denemarken, Nederland, Ierland, Duitsland, Finland en de VS scoren net onder de tachtig.

Relatief instabiele landen in Europa zijn Bosnië, Kosovo, Oekraïne en Wit-Rusland. Ook andere landen in voormalig Joegoslavië en Griekenland scoren zwak. Zelfs Rusland is volgens de Risk Map stabieler dan deze landen. De meest instabiele landen ter wereld zijn te vinden in conflictgebieden als Syrië en Afghanistan en in Afrika, zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek, Somalië, Libië en Tsjaad.

De Risk Map van Marsh kwantificeert per land het risico op een schok, zoals een economische crisis of een plotselinge verandering van de politieke omgeving die de activiteiten van ondernemingen sterk beïnvloeden. Bij de risicoscore wordt uitgegaan van korte en lange termijn effecten van politieke en economische risico’s en van de arbeidsmarkt, handel en investeringen, logistiek en misdaad en veiligheid.

Voor 2017 ziet Marsh het groeiende protectionisme, bezorgdheid over verkiezingen in een aantal landen en de aanhoudende dreiging van terrorisme als belangrijkste uitdagingen voor ondernemingen die in meerdere landen opereren.

Bron: Marsh

GEEN REACTIES