Weer pandemiedekking mogelijk voor evenementen

Weer pandemiedekking mogelijk voor evenementen

In de afgelopen jaren is goed duidelijk geworden dat het voor verzekeraars niet mogelijk is tijdens epidemieën en pandemieën zoals de coronapandemie dekking te blijven bieden voor alle gevolgen die dit heeft. De evenementen- en entertainmentbranche is hier hard door geraakt. Stadions, pretparken en bioscopen bleven leeg en de inkomsten droogden op. De overheid moest ingrijpen om deze bedrijven overeind te houden omdat verzekeraars evenementen niet meer konden verzekeren. Daar is nu een voorzichtig einde aan gekomen. Klap No Risk biedt weer de mogelijkheid voor evenementenbureaus en entertainmentbedrijven om zich te verzekeren als bescherming tegen een nieuwe pandemie.

Nieuwe pandemie niet uitgesloten maar nog vrijwel onverzekerbaar

Na het uitbreken van de coronapandemie schrapten veel verzekeraars de pandemiedekking uit hun voorwaarden. Als er een pandemie optreedt, kunnen alle evenementen in het land tegelijk afgelast worden. Het idee van verzekeren is juist dat niet iedereen tegelijk schade heeft, zodat het risico gespreid wordt. Gaat wel iedereen tegelijk claimen, dan wordt dat onbetaalbaar. Voor nieuwe evenementen was er dus geruime tijd geen verzekering voor annulering door een pandemie mogelijk.

Hoewel corona nu grotendeels achter ons lijkt te liggen, is het gevaar nog niet geweken. Volgens wetenschappers en gezondheidsorganisaties is het aannemelijk dat we vaker met een pandemie te maken gaan krijgen. Globalisering, de steeds groter wordende bevolking, klimaatverandering en de manier waarop mensen en dieren samenleven maken de kans hierop groot. Voor organisatoren van evenementen is het desastreus als zij opnieuw op het laatste moment alles moeten afgelasten en tijdenlang niets kunnen doen. Daarom is het goed nieuws voor hen dat het nu weer mogelijk is een pandemiedekking mee te verzekeren in de annuleringsverzekering.

Beperkte beschikbaarheid

De nieuwe pandemiedekking is niet zonder meer voor iedereen beschikbaar. Er is wereldwijd maar een beperkte capaciteit. Klap No Risk heeft het voor elkaar gekregen een deel van deze capaciteit te reserveren voor de Nederlandse evenementen- en entertainmentbranche. Bij een volgende pandemie hoeven de verzekerde organisaties daardoor niet afhankelijk te zijn van overheidssteun.

“De verzekering is bedoeld voor evenementenorganisaties en openbare plekken zoals stadions, pretparken, dierentuinen, bioscopen en theaters. Als er een nieuwe epidemie of pandemie uitbreekt waardoor evenementen moeten worden afgelast en openbare entertainmentplekken hun deuren moeten sluiten, dan zorgt deze nieuwe verzekering ervoor dat de vaste lasten van deze bedrijven zijn gedekt. Dit geldt voor nieuwe uitbraken; tegen COVID-19 kunnen zij nog steeds niet verzekerd worden,” aldus Klap No Risk.

Bron: Klap No Risk

GEEN REACTIES