Verzekeringsmarkt e-bikes groeit naar ruim half miljard

Verzekeringsmarkt e-bikes groeit naar ruim half miljard
© Pixabay

Nederlanders hebben het afgelopen jaar € 550 miljoen uitgegeven aan het verzekeren van hun elektrische fiets. Vorig jaar was dat nog € 313 miljoen, een stijging van 76%. Oorzaken van de groei zijn de toename van het aantal e-bikes en de hogere kosten voor de verzekering. Dit blijkt uit de derde editie van de E-bike Monitor, een onderzoek van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders.

Hybride fietsen meest verzekerd

Zes op de tien elektrische fietsen zijn verzekerd. Bij elektrische hybride fietsen is dat 73%. Elektrische bakfietsen en vouwfietsen zijn minder vaak verzekerd, respectievelijk 40% en 30%. Over het algemeen geldt: hoe hoger de waarde van een elektrische fiets, hoe vaker deze verzekerd is.

Gemiddeld kost een verzekering € 14 per maand. Het verzekeren van een hybride fiets is het meest kostbaar, met gemiddeld € 16 per maand. Van 5% van de bezitters is de e-bike in het verleden wel eens gestolen.

ANWB marktleider

Marktleider in e-bikeverzekeringen is de ANWB. Daarnaast nemen ENRA (onderdeel van Bovemij, dochteronderneming van de BOVAG), Kingpolis (onderdeel van de Alpina Groep) en Univé een groot deel van de markt in. Unigarant, Allianz en Interpolis volgen op enige afstand. Opvallend is dat 13% van de Nederlanders niet weet waar hun elektrische fiets verzekerd is.

Markt voor LEV’s  groeit het hardst

Het aantal elektrische voertuigen onder particulieren groeit hard. In februari dit jaar bezaten Nederlanders voor € 12,4 miljard aan elektrische fietsen, elektrische scooters en licht elektrische voertuigen (LEV’s), blijkt uit eerder onderzoek van Multiscope. In 2021 was dit nog € 10 miljard, een stijging van 24%.

De markt wordt aangevoerd door elektrische fietsen (€ 11,8 miljard), gevolgd door elektrische scooters (€ 420 miljoen) en LEV’s (€ 220 miljoen). De markt voor LEV’s groeit relatief het hardst met 69%.

Van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is 42% in het bezit van een of meerdere elektrische fietsen, elektrische scooters of LEV’s. Dit komt neer op 6 miljoen Nederlanders die samen 6,2 miljoen van deze elektrische vervoermiddelen bezitten.

Prijsstijging

De prijs van elektrische stadsfietsen is het afgelopen jaar gestegen van € 1.876 naar € 2.036. Gebruikte elektrische stadsfietsen namen het hardst in prijs toe: van € 805 vorig jaar naar gemiddeld € 992 dit jaar, een stijging van 23%.

Bron: Multiscope

GEEN REACTIES