Verzekering elektrische auto is gemiddeld 230 euro duurder

Verzekering elektrische auto is gemiddeld 230 euro duurder
© Andreas160578, Pixabay

De verzekering van een elektrische auto kost veel meer dan die van een benzineauto. Zo moet voor een nieuwe Skôda Enyaq IV ruim 236 euro per jaar meer worden betaald dan voor de benzinevariant, de Skôda Karoq. Maar er zijn grote verschillen tussen verzekeraars.

Vergelijkingssite Geld.nl onderzocht voor acht verschillende middenklasse auto’s, zowel nieuwe als tweedehands modellen, wat het kost om deze allrisk te verzekeren. (Zie onderstaand schema.) De polis van een elektrische auto blijkt 120 tot 300 euro per jaar meer te kosten dan die van een benzineauto.

De onderzoekers melden ook dat juist bij elektrische auto’s de premieverschillen tussen verzekeraars groot zijn. “Gemiddeld was het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering 960 euro per jaar”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert van Geld.nl.

Opladen goedkoper

Of elektrisch rijden in het algemeen duurder is dan rijden op benzine, is niet op voorhand te zeggen. Een elektrische auto heeft een hogere aanschafprijs en is, vooral door het accupakket, veel zwaarder. Daarnaast is de schadelast voor verzekeraars bij elektrische auto’s hoger. Daartegenover staat dat voor een elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting betaald hoeft te worden en dat opladen vaak goedkoper is dan benzine tanken.

Uitgegaan is van 12.000 kilometer per jaar en een fictieve bestuurder van 35 jaar uit Breda met 6 schadevrije jaren.  © Geld.nl

 

 

 

 

GEEN REACTIES