Helft van de woningbezitters denkt een ton overwaarde te hebben

Helft van de woningbezitters denkt een ton overwaarde te hebben

Nu de hypotheekrente na een lange tijd van daling weer is gaan stijgen, hebben veel mensen nog even snel een hypotheek aangevraagd. Een groot deel daarvan is bedoeld voor het oversluiten van de bestaande hypotheek naar een hypotheek met een lagere rente. Daarnaast zijn er veel hypotheken verhoogd en extra hypotheken afgesloten met als doel het financieren van een verbouwing of verduurzaming van de woning. Dit verhogen is mogelijk doordat een grote groep woningbezitters een ruime overwaarde op de woning heeft. Maar liefst de helft denkt een overwaarde van meer dan een ton te hebben. Ruim een kwart wil dit gebruiken om hun woning te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van De Hypotheker onder 975 huizenbezitters.

Overwaarde door stijgende huizenprijzen

Een grote meerderheid van 90% van de woningbezitters verwacht dat de waarde van hun woning hoger is dan de hypotheek die zij hebben. De recente forse prijsstijgingen zijn daar de oorzaak van. Een kleine groep (10%) denkt een overwaarde van minder dan 50.000 euro te hebben. Bijna een kwart van de huizenbezitters verwacht dat hun woning tussen de 50.000 en 100.000 euro meer waard is dan de hoogte van hun hypotheekschuld. De helft denkt zelfs meer dan een ton overwaarde te hebben.

Veel mensen weten wel wat ze met die extra waarde willen doen. Een kwart wil het inzetten voor de aankoop van de volgende woning. Een ongeveer even grote groep wil het geld inzetten om de huidige woning te verbeteren: 14% zou voor een verbouwing kiezen en 13% voor het verduurzamen van de woning. Dat is niet gek, aangezien het nog steeds lastig is op de huidige woningmarkt een passende woning te kopen.

Verduurzamen is populair maar ook een struikelblok

Ondanks dat veel mensen denken overwaarde te hebben, weten ze vaak niet hoe ze de verduurzaming van hun woning moeten regelen. Uit een onderzoek van ABN AMRO blijkt dat bijna de helft van de woningeigenaren in de komende twee jaar zijn woning wil verduurzamen. Bijna de helft geeft echter aan dat de mogelijkheden hiertoe ontbreken. Voor 47% zouden de kosten te hoog zijn. Daarnaast wacht zo’n 30% op subsidies voor het verduurzamen.

Wie overwaarde heeft en voldoende inkomen om de hogere maandlasten te betalen, kan zijn hypotheek verhogen. Wordt de extra hypotheek gebruikt om de woning te verduurzamen, dan kan zelfs tot 106% van de marktwaarde van de woning geleend worden. Als de woning door het energiezuiniger maken van energielabel C of lager naar A of B gaat, kan dat ook nog een positief effect of de hypotheekrente hebben. Volgens ABN AMRO ontbreekt het veel mensen aan kennis over de financiële mogelijkheden die er zijn. Zo weet bijna de helft niet dat zij de hypotheek kunnen verhogen als ze energiebesparende maatregelen nemen.

“Uit ons onderzoek komt naar voren dat het verduurzamen van de woning voor veel Nederlanders weliswaar belangrijk is, maar dat de meeste mensen onvoldoende weten hoe zij dit het beste kunnen financieren”, vertelt Kitty de Heiden, Lead Hypotheken bij ABN AMRO. “We zien óók dat 61 procent van de mensen zich er, ondanks onzekere omstandigheden, niet van laten weerhouden grote financiële beslissingen te nemen. De bereidheid om uitgaven te doen is er dus nog wel degelijk. Dat geldt ook voor het verduurzamen van de woning, maar veel Nederlanders weten niet dat er in financieel opzicht meer mogelijk is dan zij denken.”

De mogelijkheden om te verduurzamen zijn er dus, dankzij de overwaarde die veel mensen hebben. Nu moet alleen nog goed duidelijk gemaakt worden hoe ze die kunnen inzetten.

Bron: Hypotheker, ABN AMRO

GEEN REACTIES