Verzekerde is te optimistisch over vergoeding na auto-inbraak

Verzekerde is te optimistisch over vergoeding na auto-inbraak
© Pixabay

Vergelijkingssite Independer ziet veel onduidelijkheid bij consumenten die schade willen claimen na een auto-inbraak. Slechts weinig consumenten realiseren zich dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering geen dekking biedt. Gedupeerden moeten een beroep doen op hun inboedelverzekering en de dekkingen hiervan kunnen fors uiteenlopen.

Guido Rodenburg, verzekeringsexpert bij Independer: “Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt. Zo bieden niet alle verzekeraars dekking voor elektronische apparaten. En niet elke polis biedt dekking bij auto-inbraak in het buitenland.”

Braakschade
Braakschade zoals een ingeslagen autoraam en diefstal van fabrieksaccessoires, vallen meestal wel onder de autoverzekering, althans voor wie een volledige of beperkte cascodekking heeft. Het gaat hierbij specifiek om accessoires die door de fabrikant zijn ingebouwd en die zijn verwerkt in de cataloguswaarde van de auto. Voorbeelden zijn airbags, ingebouwde navigatie, radio’s en autovelgen.

Wie alleen een WA-verzekering heeft, krijgt geen vergoeding voor braakschade of diefstal van vaste accessoires. Zelfs een ingetikt ruitje moet de verzekerde dan uit eigen zak betalen.

Voor dekking op later aangebrachte accessoires, zoals een trekhaak, gastank, spoilers of lichtmetalen velgen, eisen de meeste verzekeraars een extra-accessoiresdekking. Ook deze pakketten verschillen onderling fors in premie en dekking. De maximale vergoedingen lopen per verzekeraar fors uiteen, tot wel duizenden euro’s.

Ruim 53.000 auto-inbraken
In totaal registreerde de politie vorig jaar 53.374 duizend auto-inbraken. Afgewogen tegen het aantal autodiefstallen in 2018 geldt dat er voor iedere vijf auto-inbraken, één autodiefstal plaatsvindt. Op provinciaal niveau vallen vooral Limburg en Utrecht op. In Limburg vinden er voor iedere vijf auto-inbraken namelijk twee diefstallen van auto’s plaats. De provincie Utrecht valt, vanuit het perspectief van autobezitters, ‘positief’ op. Hier wordt er voor iedere 16,7 inbraken één auto gestolen.

Meest gestolen spullen
Veel gestolen spullen zijn ingebouwde navigatiesystemen, radio’s, inhoud van de auto (dashboardkastje of spullen die zichtbaar zijn vanaf de buitenkant), overige auto-onderdelen (airbags, velgen, koplampen).

Bron: Independer

GEEN REACTIES