Advieskosten uitvaartverzekering komen net boven 100 euro

Advieskosten uitvaartverzekering komen net boven 100 euro
© Pixabay

In 2018 zijn de gemiddelde advieskosten over de financiering van uitvaartkosten uitgekomen op 106 euro. Dat is bijna de helft van de advieskosten in 2013 (gemiddeld bijna 200 euro), toen het provisieverbod in ging. Het bedrag dat het intermediair momenteel het meest in rekening brengt is 75 euro. Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger Monuta, die de tarieven over 2018 van ruim 850 intermediairs vergeleek.

Vaste fee
Bijna driekwart van de intermediairs bracht in 2018 een eenmalig vaste fee in rekening. Deze wijze van beloning groeit ieder jaar weer. In 2016 gebruikte twee op de drie intermediairs een vaste fee en in 2017 zeven van de tien. Het gemiddelde bedrag dat intermediairs voor hun service vragen is licht gedaald naar 106 euro. In 2017 vroegen zij gemiddeld 109 euro voor een advies over de financiering van uitvaartkosten. “De advieskosten lijken zich te stabiliseren net boven de 100 euro. We verwachten dat dit de komende jaren zo blijft”, zegt Ruud van der Wal, Manager Intermediaire distributie van Monuta.

Stagnerende huizenmarkt werkt in voordeel adviseur
Een andere ontwikkeling die Van der Wal ziet is dat de huizenmarkt stagneert. “Adviseurs hebben daardoor meer tijd om een compleet financieel advies te geven, inclusief de financiering van uitvaartkosten. Deze positieve ontwikkeling merken wij ook in de praktijk. Onze (desk)accountmanagers krijgen steeds vaker het verzoek om mee te denken met uitvaartacties. Adviseurs weten ons vaker te vinden wat resulteert in een gestegen aantal telefoongesprekken van ruim 15 procent in 2018.”

Minder serviceabonnementen
Het gebruik van een doorlopend serviceabonnement heeft sinds 2016 een daling ingezet. Op dit moment biedt 14 procent van de intermediairs een doorlopend serviceabonnement aan. In 2017 was dit percentage 17 procent en in 2016 nog 19 procent. Het gemiddelde maandbedrag voor dit abonnement is nagenoeg identiek gebleven met het jaar ervoor, namelijk 3,44 euro (in 2017 3,47 euro). Daarnaast werkt eveneens 14 procent van alle intermediairs met een combinatie van een vaste fee en een doorlopend serviceabonnement.

Over de analyse
Intermediairs die offertes opmaken en aanvragen bij Monuta indienen, hebben de mogelijkheid hun advieskosten te laten afdrukken op de offerte of aanvraag. Van deze advieskosten maakt Monuta ieder jaar een analyse. Dit jaar had de analyse betrekking op ruim 850 verschillende intermediairs.

Bron: Monuta

GEEN REACTIES