Verzekeraars verlagen hypotheekrente fors

copyright Pixabay

Verzekeraars als Nationale-Nederlanden, Achmea (Woonfonds) en Allianz hebben in de afgelopen week hun tarieven voor hypothecaire leningen fors verlaagd.

Dat signaleert De Hypotheekshop in haar wekelijkse nieuwsbrief. Het gaat in hoofdzaak om 10-jaarstarieven. De intermediairsketen spreekt zelfs van een ‘offensief’ door verzekeraars. De Hypotheekshop legt in de nieuwsbrief een verband met de lagere buffereisen voor verzekeraars.

Vanaf 2020 hoeven verzekeraars waarschijnlijk kleinere buffers aan te houden voor hypotheken die zij verstrekken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Europese Commissie heeft voorgesteld dat de eisen waaraan verzekeraars moeten voldoen (Solvency II) gelijk worden aan de kapitaaleisen voor banken (Basel III). Deze aanpassing zal de concurrentiepositie van verzekeraars versterken, verwacht De Hypotheekshop. Het voorstel heeft geen gevolgen voor het verstrekken van hypotheken zonder garantie. Voor regiepartijen gelden andere eisen.

In de eerste 10 weken van dit jaar hebben veel hypotheekpartijen (ook banken) hun rentes verlaagd. De gemiddelde 10-jaarsrente voor een NHG-lening ligt nu 0,04 procentpunt lager op 1,85%, bij een 20-jaars NHG-lening is het 0,01 procentpunt lager op 2,45%. Bij leningen zonder hypotheekgarantie daalde het gemiddelde 20-jaarstarief sterker, met 0,04 procentpunt naar 2,99%. Het 10-jaarstarief zonder NHG ligt nu 0,03 procentpunt lager dan begin dit jaar op 2,35%. De daling is een reactie op de lagere kapitaalmarktrente. De Nederlandse 10-jaarsrente daalde dit jaar van bijna 0,4% naar 0,16% eind vorige week.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES