Verzekeraars beleggen €60 mrd in Nederlandse hypotheken

Hypotheek via onafhankelijk adviseur is op termijn duizenden euro’s goedkoper
© Pixabay

Per eind september hadden Nederlandse verzekeraars voor bijna zestig miljard euro aan beleggingen uitstaan in Nederlandse hypotheken.

Dat blijkt uit statistieken van toezichthouder DNB. Het bedrag ligt zo’n €600 mln hoger vergeleken met een kwartaal eerder en is bijna €3 mrd meer ten opzichte van begin dit jaar. Vergeleken met eind 2016 namen de beleggingen in hypotheken met ongeveer zes miljard euro toe.

De cijfers zijn een bevestiging van een trend die in meerdere marktonderzoeken naar voren komt, namelijk dat institutionele beleggers een steeds belangrijkere rol gaan spelen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Dit wordt onder meer gedaan via regiepartijen zoals MUNT Hypotheken. Onder meer Nationale-Nederlanden, Aegon en ASR hebben zich de laatste tijd flink geroerd.

De toename van beleggingen in hypotheken is niet een trend van de laatste paar jaar. Sinds eind 2007 is de beleggingscategorie aan een opmars bezig. In het vierde kwartaal van dit jaar, in het hart van de financiële crisis, bevond de portefeuille zich op een dieptepunt van €19,7 mrd. Vanaf dit moment is er derhalve sprake van een verdrievoudiging. In deze groeireeks valt vooral het laatste kwartaal van 2013 op met een toename van vier miljard in een kwartaal.

Wie nog verder teruggaat in de historie ziet nog wat opmerkelijks. In 2002 was het bedrag aan beleggingen in hypotheken maar liefst €44 mrd. Begin 2004 viel dit binnen een kwartaal met zo’n tien miljard terug naar 33 miljard euro. Dit heeft mogelijk te maken met de invoering van nieuwe boekhoudstandaarden, waardoor de hypotheken moesten worden afgewaardeerd.

GEEN REACTIES