Verbond wil datapositie verzekeringsbranche versterken met samenwerking

Verbond wil datapositie verzekeringsbranche versterken met samenwerking
© Px

Het Verbond van Verzekeraars en drie stichtingen gaan gezamenlijk onderzoek doen naar onderlinge samenwerking in een Data Competence Centre (DCC). De samenwerking moet een sterke en gezamenlijke datapositie van de verzekeringsbranche garanderen en leiden tot meer efficiëntie en betere dienstverlening, waar verzekerden van profiteren. De partijen hebben daartoe een samenwerkingsconvenant ondertekend.

‘Data grondstof van de toekomst’
De partijen signaleren dat data de ‘grondstof van de toekomst’ zijn. De opkomst van nieuwe datatrends en het samengaan van bestaande dataorganisaties vraagt om een sterke én gezamenlijke aanpak door de verzekeringsbranche. In het convenant constateren de partijen dat goede samenwerking cruciaal is – zowel in de leven- als in de schadesector.

Het Data Competence Centre richt zich op de verzekeringssector als geheel en begeeft zich niet op concurrentieel terrein. Het Verbond en de stichtingen willen met de samenwerking efficiëntie vergroten en de kwaliteit verbeteren, zodat de waarde van data voor verzekeraars, klanten, stakeholders en maatschappij wordt vergroot.

In het samenwerkingsconvenant stellen de partijen hoe ze op korte termijn met elkaar gaan samenwerken in een (virtueel) DCC. De Verbondsafdelingen Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) en Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) en de stichtingen Centraal Informatie Systeem (CIS), Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS) en Processen Verbaal (PV) verrichten al werk op dit gebied voor de verzekeringsmarkt. De vijf partijen hebben gemeen dat alle werkzaamheden draaien om dataverzameling en de bewerking en distributie van gegevens. Met die data kunnen verzekeraars hun klanten beter informeren en begeleiden bij de keuze voor schade-, levens- en inkomensverzekeringen. En kunnen verzekeraars met die data – na toestemming van de klant – helpen om schades te voorkomen.

Zes concrete dataprojecten
De samenwerking moet de komende tijd resulteren in zes concrete dataprojecten. Eén van deze projecten richt zich op het optimaliseren van de informatievoorziening waarmee de partijen beter onderzoek kunnen doen naar fraude. Ook werken de partijen aan een gezamenlijke datastrategie voor de sector, waarin ambities en doelstellingen zullen worden vastgelegd. Het samenwerkingsconvenant wordt door middel van een ‘support signature’ ondersteund door kenniscentrum SIVI.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES