Verbond praat over maatschappelijk verantwoord ondernemen

Verbond praat over MVO
© Px

Het Verbond van Verzekeraars werkt aan een convenant internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het Verbond overlegt hierover met de overheid, vakbonden en ngo’s. In het convenant moeten afspraken gemaakt worden over verantwoord beleggen; bijvoorbeeld als het gaat om mensenrechten, milieu en dierenwelzijn.

Nederlandse verzekeraars hebben samen rond de 540 miljard euro op de balans staan, waarvan een deel wordt belegd in aandelen en bedrijfsobligaties. “Daarmee kunnen ze forse impact hebben”, zegt Dennis Heijnen, beleidsadviseur van het Verbond.

Het convenant komt bovenop de code Duurzaam Beleggen, die sinds 2011 bestaat. Deze code is onder andere gebaseerd op de Principles for Responsible Investment van de Verenigde Naties.

De gesprekken vloeien voort uit een oproep van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Na het instorten van een textielfabriek in Bangladesh in 2013 pleitte zij voor afspraken tussen het Nederlandse bedrijfsleven en ngo’s over internationaal MVO.

Aan de gesprekken nemen deel: het Verbond, de ministeries van Buitenlandse Zaken en Financiën, FNV, Oxfam Novib, Amnesty International, PAX, Natuur & Milieu, Save the Children en World Animal Protection Nederland. De Sociaal-Economische Raad (SER) begeleidt het proces. Het streven is om in het eerste kwartaal van dit jaar tot afspraken te komen. De banken- en de textielsector sloten eerder al een soortgelijk convenant af.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES