Verandering hypotheekrente breekt records

Verandering hypotheekrente breekt records

Vrijdag 17 juni 2022 is een dag van records als het gaat om hypotheekrenteverhogingen. Maar liefst 25 geldverstrekkers verhogen deze dag hun rentes. Daarnaast stijgt de rente in de afgelopen week het hardst sinds 2008. De gemiddelde hypotheekrente stijgt door de verhogingen met 0,3 procentpunt in een week tijd. Ook dat is sinds de metingen in 2008 begonnen, nog niet eerder voorgekomen. Dat zegt De Hypotheekshop op basis van eigen cijfers.

Stijgende kapitaalmarktrente is de oorzaak

De rente op staatsleningen, die aan de basis staat voor de hypotheekrentes, is de afgelopen drie weken met ongeveer 0,8 procentpunt toegenomen. Hierdoor moeten hypotheekverstrekkers wel meegaan en hun eigen rentes verhogen om uit de kosten te komen. Zij deden dit dan ook bijna allemaal in de afgelopen week. De meeste hypotheekverstrekkers passen hun rente aan op vrijdag, waardoor deze dag nu de boeken in gaat als de dag met de meeste rentewijzigingen sinds De Hypotheekshop dat in 2016 is gaan meten. Sommige hypotheekaanbieders hebben hun rentes zelfs twee keer aangepast in een week tijd.

De Amerikaanse Fed verhoogde afgelopen week de rente en ook de Europese Centrale Bank kondigde een renteverhoging aan. Ondanks dat daalde de rente op de kapitaalmarkt weer iets. De Hypotheekshop verwacht echter nog geen daling van de hypotheekrente: de eerste aanbieders hebben al aangekondigd dat zij komende week weer flinke verhogingen gaan doorvoeren.

Minder animo voor aflossingsvrij

Toen de rente extreem laag was, was het aantrekkelijk om voor een deel van de hypotheek te kiezen voor een aflossingsvrije lening. Door de hogere rente is dat nu niet meer het geval, het verschil met een volledige annuïteitenhypotheek is volgens De Hypotheekshop nu verwaarloosbaar. Doordat voor het aflossingsvrije deel geen hypotheekrenteaftrek mogelijk is, beperkt het wel de leencapaciteit. Hierdoor kiezen minder mensen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek.

Stijgende rente zwakt stijging huizenprijzen af

De stijgende hypotheekrentes hebben invloed op het bedrag dat mensen kunnen lenen en daarmee op het bedrag dat ze voor een huis kunnen betalen. Door de hogere rentes wordt overbieden steeds lastiger. De woningmarkt kan daardoor voorzichtig gaan afkoelen, maar snel zal dat niet gaan. De Rabobank spreekt in het Kwartaalbericht Woningmarkt de verwachting uit dat de huizenprijzen voorlopig nog flink blijven stijgen, maar dat de stijging minder extreem wordt dan deze het afgelopen jaar was. Voor 2022 verwacht de bank een stijging van 16,1% en voor 2023 van 4,5%. Daarnaast verwacht de bank dat het aantal woningverkopen in 2022 laag zal zijn maar in 2023 weer iets zal toenemen.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES