VEH: premie Hypotheekgarantie kan makkelijk omlaag

VEH: premie Hypotheekgarantie kan makkelijk omlaag
© Pixabay

De premie voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet volgend jaar echt omlaag, vindt Vereniging Eigen Huis. VEH analyseerde het jaarverslag van het Waarborgfonds Eigen Woning, de organisatie achter de NHG, en concludeerde dat de organisatie op alle vlakken de wind in de rug heeft. Het premie-inkomen neemt sneller toe dan werd verwacht, het verzekeringsrisico neemt verder af en het aantal verliesdeclaraties daalt sterk. Het vermogen van het fonds is in 2017 met € 134 miljoen toegenomen tot ruim € 1,1 miljard.

NHG-vermogen in 10 jaar verdrievoudigd
Door de groei van het aantal hypotheken met NHG en de forse premie-inkomsten is het vermogen van het waarborgfonds sinds 2008 bijna verdrievoudigd, aldus VEH, dat een half jaar geleden ook al een oproep deed de premie te verlagen. Vorig jaar keerde NHG ruim €48 miljoen uit aan 1.940 verliesdeclaraties van huiseigenaren. In 2016 werd nog €105 miljoen uitgekeerd aan 3.182 huiseigenaren die door omstandigheden gedwongen hun huis met verlies moesten verkopen.

‘Premie voor veel starters te duur’
Voor de NHG-zekerheid betalen huizenkopers een premie van 1% over de afgesloten hypotheek. Deze premie moet de koper uit eigen middelen betalen, meefinancieren is niet mogelijk. Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis: “Op dit moment is de NHG voor veel starters te duur. We horen regelmatig dat zij afzien van deze hypotheekzekerheid vanwege de hoge premie.” In 2008 bedroeg de premie 0,45% en in 2006 0,28% van de hypotheeksom.

NHG-directeur: ‘Verlaging in theorie mogelijk’
In een interview op Vastgoed Actueel in december 2017 zei NHG-directeur Arjen Gielen desgevraagd: “Voor de crisis was de premie 0,55 procent van het hypotheekbedrag, nu 1 procent. Deze premie dekt de verwachte kosten. Bedenk wel dat we voor de crisis veel minder hypotheken onder ons hadden dan nu. Omdat we de komende tijd een daling van het aantal restschulden verwachten, zou in theorie een verlaging mogelijk zijn. Dit moet uiteraard wel passen binnen de principes van verstandig fondsbeheer.”

Bron : VEH

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES