VEH: Adviseur is vaak nodig bij hypotheekwijziging

VEH: Adviseur is vaak nodig bij hypotheekwijziging
© Pixabay

Vereniging Eigen Huis waarschuwt consumenten voor het ondoordacht doorvoeren van wijzigingen aan de hypotheek. Ook wat een ‘kleine aanpassing’ lijkt, kan op termijn grote nadelige gevolgen hebben.

De VEH reageert hiermee op een bericht van de Consumentenbond over sterk uiteenlopende kosten die banken berekenen voor wijzigingen van de hypotheek. De Consumentenbond suggereerde dat huizenbezitters kleine wijzigingen ook wel zonder adviseur kunnen doen. De Organisatie van Financiële Dienstverleners waarschuwde in een reactie al eerder voor de complicaties van ogenschijnlijk kleine aanpassingen.

‘Het verplicht inschakelen van een adviseur maakt een aanpassing flink duurder, maar is vaak wel verstandig’, waarschuwt de VEH. Als voorbeelden van aanpassingen waarbij de gevolgen van een hypotheekwijziging groot zijn, noemt de vereniging: het op één naam zetten van de hypotheek bij echtscheiding, oversluiten naar een lagere rente, het verhogen van de hypotheek en het aanpassen van de hypotheekvorm. ‘Een adviseur is in dit soort schijnbaar eenvoudige situaties vaak geen overbodige luxe.’

Bij extra aflossen, rentemiddeling en het vastzetten van variabele rentes zijn de gevolgen vaak wel zonder adviseur te overzien, meldt de VEH.

Vereniging Eigen Huis vindt dat hypotheekklanten al bij aanvang beter geïnformeerd moeten worden over de kosten van veelvoorkomende wijzigingen aan de hypotheek. Alleen dan kunnen zij er bij hun keuze rekening mee houden.

Bron: Vereniging Eigen Huis

 

GEEN REACTIES