Veel onwetendheid bij huisdiereigenaren over verzekeringen

Veel onwetendheid bij huisdiereigenaren over verzekeringen

Baasjes van honden en katten en andere huisdieren weten vaak niet of een schade die hun dier veroorzaakt, wordt vergoed door de verzekering. Ook weten ze niet of ze bij schade dan bij de inboedel- of de aansprakelijkheidsverzekering moeten zijn. Risico-adviseur Aon geeft ter gelegenheid van dierendag duidelijkheid in verschillende situaties.

Onwetendheid bij huisdierenbezitters

Aon vermeldt dat er in Nederland zo’n 27 miljoen huisdieren zijn. De coronapandemie heeft hierbij voor een toename gezorgd. Wie veel thuis is, kan gemakkelijker voor een huisdier zorgen. Bovendien was het in de periode dat er een avondklok van kracht was, wel toegestaan om ‘s avonds laat de hond uit te laten. In veel gezinnen is het huisdier een belangrijk gezinslid. Het is volgens Willem van Veghel, directeur Particulieren van Aon verzekeringen, niet vreemd dat niet alle baasjes weten wat ze moeten doen bij schade. “Begrijpelijk, het luistert heel nauw en er zitten ook tussen de verschillende aanbieders verschillen in de dekking”, aldus Van Veghel. “Het is raadzaam hiervoor altijd contact op te nemen met je verzekeringsadviseur.”

Als het thuis misgaat

Huisdieren zijn niet altijd even zuinig op kostbare spullen in de woning. Voor je het weet valt er iets om en gaat er iets stuk. De eigenaar van een hond of kat wordt echter geacht dit risico te kennen en te accepteren. De inboedelverzekering zal meestal niet uitkeren. Dat geldt ook als het huisdier bij iemand anders op bezoek is. Een ander verhaal is het echter volgens Aon als bijvoorbeeld de kat door een raam bij iemand naar binnen klimt en dan schade veroorzaakt. De bewoner heeft in dat geval geen toestemming gegeven voor het bezoek van het dier en dan zal de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar de schade meestal wel vergoeden.

Een dier voor de auto

Een andere situatie waarin het nog wel eens mis wil gaan, is op de weg. Een kat steekt plotseling over, de automobilist moet uitwijken en rijdt tegen een paaltje. Of de automobilist kan een dier niet ontwijken en rijdt het aan. Aon legt uit dat het nu uitmaakt of het gaat om een huisdier (waar onder andere koeien, schapen en paarden ook bij horen) of een wild dier.

Is er sprake van een aanrijding met een huisdier en is de schade aantoonbaar veroorzaakt door de aanrijding met het dier, dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk. Gaat het om een aanrijding met een wild dier, dan is de schade gedekt door de autoverzekering. Dat geldt echter alleen als er een Beperkt Casco of Allrisk-verzekering voor de auto is afgesloten. Aon benadrukt dat alleen de schade door de aanrijding met het dier zelf is gedekt. Wie uitwijkt voor een dier en daardoor ergens anders tegenaan rijdt, krijgt de schade alleen vergoed als de auto allrisk verzekerd is.

De hond zelf verzekeren

Honden en katten kunnen niet alleen schade veroorzaken, ze kunnen ook zelf ziek worden. Daarvoor is er de huisdierenverzekering. Verzekeraar OHRA onderzocht hoe mensen met hun huisdieren omgaan. Daaruit bleek dat ruim een derde van de baasjes de zorg voor hun hond of kat ziet als een goede voorbereiding op de zorg voor kinderen. Veel mensen (44%) vieren de verjaardag van hun hond of kat. Ook vindt 78% dat huisdieren even goede zorg verdienen als mensen. Bijna een kwart heeft er echter geen idee van wat hun huisdier kost.

Bron: Aon, OHRA

GEEN REACTIES