VBO Makelaar: met energielabel halen we klimaatdoelen niet

VBO Makelaar: met energielabel halen we klimaatdoelen niet
© Pixabay

Makelaarsorganisatie VBO Makelaar wil dat het energielabel voor woningen wordt afgeschaft en vervangen door een informatief duurzaamheidslabel. Daarnaast moeten woningeigenaren via een financiële prikkel gestimuleerd worden om deel te nemen aan een lokaal duurzaamheidscollectief. Zo zal er meer draagvlak ontstaan voor energiebesparing en is eventuele dwang vanuit de overheid niet nodig.

Draagvlak creëren
Om de CO2-uitstoot te reduceren, wordt in het Klimaatakkoord nadrukkelijk een bijdrage van de gebouwde omgeving gevraagd. Om draagvlak bij woningeigenaren te creëren voor energiebesparing, moeten de maatregelen die zij dienen te nemen wel financieel haalbaar en praktisch uitvoerbaar zijn.

Een informatief duurzaamheidslabel kan de eigenaar – beter dan het energielabel nu doet – een compleet statusoverzicht van de behaalde energiebesparing verstrekken en de eigenaar aansporen tot verdere duurzaamheidsmaatregelen, aldus de brancheorganisatie.

Een lokaal duurzaamheidscollectief, met daaraan gekoppeld subsidies en goedkope duurzaamheidsleningen, biedt volgens VBO Makelaar zowel praktische als prijstechnische voordelen voor de bewoners. Gemeenten zouden die duurzaamheidscollectieven moeten coördineren en aanjagen. Dat past ook bij de rol die gemeenten bij de verduurzaming hebben.

‘Duurzame woning krijgt grote impact’
Hans van der Ploeg RAE RT, directeur VBO Makelaar: “Het bezit van een duurzame woning gaat een grote impact hebben op de woningmarkt en de woningwaarde. Met duurzaamheidscollectieven en informatieve labels maken we het woningeigenaren zo makkelijk en financieel aantrekkelijk mogelijk om hun woning zonder dwang te verduurzamen.”

Bron: VBO Makelaar

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES