Vaste lasten schieten omhoog

Vaste lasten schieten omhoog
Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

De start van een nieuw jaar is voor veel bedrijven, waaronder banken en verzekeraars, aanleiding om de tarieven aan te passen. Ook voor 2022 staat ons weer een aantal lastenverhogingen te wachten. Dat de energieprijzen flink omhoog gaan, is bij iedereen wel bekend. Maar wat doen de andere vaste lasten? De Vastelastenbond zocht het uit. Resultaat: een Nederlands huishouden gaat in 2022 gemiddeld 900 euro meer betalen aan vaste lasten.

De energierekening

De stijging van de energieprijzen is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Wie zijn energietarieven niet voor langere tijd heeft vastgezet, kan rekenen op een verhoging van ruim 645 euro bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m3 gas. Ook de netwerkkosten zullen omhoog gaan, maar dit blijft beperkt tot gemiddeld 6 euro per jaar.

Wonen wordt duurder

Hogere hypotheken en een verwachte lichte stijging van de hypotheekrente zorgen ervoor dat mensen die een woning kopen of van wie de rentevastperiode vernieuwd moet worden, tientallen euro’s per maand meer gaan betalen. Huurders in de sociale sector komen er goed vanaf: hun huren mogen tot 30 juli 2022 niet verhoogd worden. In de vrije sector is de huurverhoging gemaximeerd op 2,4%. Afhankelijk van de hoogte van de huur kan dit dus nog wel een aardige extra kostenpost opleveren.

De tarieven voor de onroerendezaakbelasting (OZB) gaan gemiddeld met 4% omlaag, volgens de Vastelastenbond. Omdat deze tarieven worden berekend over de WOZ-waarde van de woning en deze gemiddeld met 8,5% stijgt, zullen veel huishoudens toch een hoger bedrag aan OZB betalen. Het kan overigens geen kwaad goed te kijken naar de WOZ-waarde die de gemeente voor je woning bepaald heeft. Als deze duidelijk te hoog is ingeschat, betaal je te veel belasting en loont het de moeite om bezwaar te maken.

Zorgverzekering

In november maakten de zorgverzekeraars hun premies voor 2022 bekend. Er waren hier en daar grote verschillen tussen de verschillende aanbieders. Gemiddeld stijgen de tarieven met 3 euro per maand. Overstappen naar een andere verzekeraar kan echter een besparing opleveren. Daarbij is het ook van belang te kijken naar de korting die verzekeraars geven als je een vrijwillig eigen risico neemt. Deze korting kan ook van jaar op jaar veranderen. Hierdoor kan de te betalen premie sneller stijgen dan je op basis van de tariefsverhoging zou verwachten.

Vervoer

Ook het vervoer wordt duurder. Autoverzekeringen gaan meer kosten: ruim 20 euro per jaar voor een WA+-verzekering. “Het Verbond van Verzekeraars stelt dat deze verhoging onvermijdelijk is, omdat de felle concurrentie op de markt jarenlang voor verlies zorgde. Daarom is nu een inhaalslag in de vorm van premieverhoging nodig”, zegt de Vastelastenbond. Tweedeklas treinkaartjes gaan gemiddeld 1,8% in prijs omhoog en eersteklas kaartjes 3%.

De Vastelastenbond

De Vastelastenbond heeft als doel om Nederlandse huishoudens financieel gezond te houden. Zij doen dit door middel van gratis informatie en onafhankelijke vergelijkingstools. Voor een vast bedrag per jaar kunnen consumenten door de Vastelastenbond hun verzekeringen en energiecontracten laten controleren en eventueel oversluiten naar goedkopere opties. Doordat de klanten hiervoor betalen, kan de Vastelastenbond zijn onafhankelijkheid bewaren.

Bron: Vastelastenbond

GEEN REACTIES