Forse daling aantal autodiefstallen in 2021

Forse daling aantal diefstallen auto
Afbeelding van TheDigitalWay via Pixabay

Het aantal diefstallen van auto’s is in 2021 tot met november flink gedaald ten opzichte van de eerste elf maanden van 2020. Er werden maar liefst 948 personenauto’s minder gestolen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. De avondklok zou een oorzaak kunnen zijn, maar helemaal duidelijk is het niet waar het door komt. Het aantal voertuigdiefstallen daalde in elke maand van 2021 ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Grootste daling in periode avondklok

De avondklok was van kracht tussen 23 januari en 28 april 2021. De grootste daling in het aantal autodiefstallen is te zien in de maanden januari tot en met maart. André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) denkt dat er een verband is maar kan dat niet met zekerheid zeggen: “Dat kan inderdaad haast geen toeval zijn. Wij denken zeker dat de avondklok impact heeft gehad op het aantal autodiefstallen. Met name omdat de meeste voertuigcriminelen normaal gesproken liefst ’s avonds of ’s nachts toeslaan. Als je ’s avonds in het donker een auto jat, heb je immers nog uren de tijd om ermee weg te komen. Tegen de tijd dat de autobezitter wakker wordt en merkt dat zijn auto is verdwenen, is die crimineel de grens al over. Tijdens de avondklok was de kans op aanhouding na 21.00 uur echter veel groter dan anders. Nogmaals, hoe groot het effect is, weten wij ook niet, maar de avondklok kan een verklaring voor de daling zijn.”

Landelijke verschillen

Het aantal diefstallen nam met 16% af. Er zijn echter grote regionale verschillen te zien. Zo daalde het aantal in Zeeland met slechts 2,6% en in Limburg was er zelfs een kleine toename van 1%. In de drie grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam was de daling juist extra groot, met respectievelijk 25%, 28% en 23%. Ook hiervoor is geen duidelijke verklaring.

Onzekerheid over oorzaak afname

Volgens Bouwman zijn er nog andere oorzaken aan te wijzen voor de afname van het aantal diefstallen. Zo was het in februari erg koud en lag er sneeuw. Dat kan ook van invloed zijn. Februari was de maand met de grootste daling. Een andere mogelijke verklaring is dat nieuwere auto’s lastiger te stelen zijn. Criminelen gaan liever op zoek naar makkelijkere manieren om geld te verdienen. Bouwman: “Criminelen zoeken in zo’n geval naar nieuwe verdienmodellen en wij zien dan ook al enkele jaren een verschuiving naar fiscale fraude met de im- en export van vooral de exclusievere auto’s.”

In totaal werden er in 2021 tot en met november 4.940 auto’s gestolen. Per maand varieert dat tussen 334 in februari en 504 in november. Vorig jaar werden in april de minste auto’s gestolen en de meeste in januari. Uit cijfers van het LIV tot en met juni 2021 blijkt dat Volkswagens het meest populair zijn bij de autodieven. De Volkswagen Polo en Volkswagen Golf staan op nummer 1 en 2 van de top 10 meest gestolen auto’s.

LIV

De cijfers zijn afkomstig van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. In deze organisatie werken de RDW, de politie en de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit samen met als doel politie en justitie te ondersteunen bij onderzoeken naar voertuigcriminaliteit. Begin volgend jaar worden de diefstalcijfers over heel 2021 verwacht.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES