Uitvaartwensen zijn veranderd door corona

Uitvaartwensen zijn veranderd door corona

De coronapandemie heeft niet alleen het leven veranderd, maar ook onze wensen na de dood. Zo willen Nederlanders een kleinschaligere uitvaart en ook de keuze van de locatie verandert. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van uitvaartverzekeraar Ardanta.

Ardanta liet dit onderzoek uitvoeren onder 1.000 Nederlanders om te ontdekken wat de houding ten aanzien van de dood is en of en hoe dit door de coronapandemie is veranderd. Dat laatste blijkt inderdaad het geval. Twee derde van de respondenten geeft aan dat zij het liefst een kleine uitvaart hebben met alleen de belangrijkste mensen. Dat kan eventueel gecombineerd worden met de mogelijkheid tot condoleren of een livestream voor anderen. Meer dan een derde geeft de voorkeur aan een uitvaart buiten in plaats van in een kerk of rouwcentrum. Hoe deze aantallen voor de coronapandemie waren, vermeldt Ardanta niet.

Ardanta, dat deel uitmaakt van a.s.r., benadrukt dat het belangrijk is om aan de naasten te laten weten wat de wensen zijn na de dood. Guido Horst, directeur van Ardanta, zegt: “Door de coronapandemie zijn veel mensen in de afgelopen twee jaar in aanraking gekomen met ziekte en met de dood. Dit onderzoek laat zien dat mensen door corona meer bezig zijn met de dood, maar dit voor velen nog steeds een lastig thema is om te bespreken. Hoewel een kwart van de mensen aangeeft meer voorbereidingen te hebben getroffen om hun nabestaanden te ontzorgen, zien wij dat veel mensen nog onvoldoende regelen voor hun uitvaart. Terwijl het juist belangrijk is om nu na te denken over wat er na je dood geregeld moet zijn, zodat er op het moment van overlijden geen onduidelijkheid ontstaat.”

Campagne van SIRE

Het onderzoek van Ardanta sluit mooi aan op de campagne van SIRE, “De dood. Praat erover, niet eroverheen.” Volgens deze stichting praat ruim een derde van de mensen nooit over de dood. Mensen relativeren het verdriet liever. SIRE hoopt met de campagne te bereiken dat de dood meer gaat leven. Volgens de stichting heeft praten over de dood waarde, het verrijkt en verbindt. Ardanta onderschrijft de noodzaak van het praten over de dood en ziet ook dat het nog te weinig gebeurt: “Daarom willen we mensen helpen om hun wensen uit te spreken naar elkaar. Dat doen we onder andere door middel van het speciale wensenboekje dat door iedereen gratis kan worden besteld op onze website.”

Bron: Ardanta

GEEN REACTIES