Uitvaartkosten in Nederland zijn relatief hoog

Uitvaartkosten in Nederland zijn relatief hoog
© Uitvaartverzekering.nl

In Nederland kost een uitvaart relatief veel geld: mensen betalen gemiddeld €7.500 voor een begrafenis of crematie. Het Verenigd Koninkrijk is nog duurder met gemiddeld €8.265 aan uitvaartkosten. Japan spant de kroon met maar liefst €18.000. Dat blijkt uit een onderzoek van Uitvaartverzekering.nl naar de kosten van crematies en begrafenissen in 17 landen.

In landen met een laag gemiddeld bruto-inkomen zijn uitvaartkosten over het algemeen lager dan in rijke. Mexico en Rusland zijn het goedkoopst: resp. €550 en €715 gemiddeld. Wat verder opvalt is dat de kosten in het buitenland sterk afhankelijk zijn van de locatie. Stedelijke gebieden zijn beduidend duurder dan gebieden met minder inwoners. Extreem voorbeeld is Brazilië: in de favela’s (krottenwijken) kost een uitvaart gemiddeld 52 euro. Maar in rijkere gebieden zijn de tarieven vergelijkbaar of zelfs hoger dan in Nederland: 8.450 euro.

Grafkosten
In Nederland worden voor crematies en begrafenissen overal vergelijkbare tarieven gehanteerd. Als er al kostenverschillen zijn per regio, dan geldt dat vooral voor begrafenissen, waarbij de grafkosten in gemeenten een rol spelen.

Turkse of Marokkaanse Nederlanders die in het land van herkomst willen worden begraven (cremeren is ongebruikelijk in islamitische landen), moeten rekening houden met extra kosten voor transport van het lichaam: gemiddeld €2.500 inclusief één meereizend familielid. Voor ieder extra familielid komt daar nog eens €500 bij. Voor de overige begrafeniskosten moet men in Turkije rekenen op gemiddeld €4.185 en in Marokko op gemiddeld €2.995.

Bron: Uitvaartverzekering.nl

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES