Uitkopen ex wordt makkelijker met NHG

Uitkopen ex wordt makkelijker met NHG
© Pixabay

Voor stellen met een NHG-hypotheek die gaan scheiden, wordt het eenvoudiger om een van de partners in de gezamenlijke woning te laten blijven. NHG is een proef gestart waarmee de overwaarde die aan de ex betaald moet worden, in bepaalde gevallen meegenomen kan worden in de nieuwe hypotheek.

In de cijfers van NHG is relatiebeëindiging van alle levensomstandigheden de meest voorkomende redenen om een woning te moeten verkopen. Vaak wil een van de partners in de woning blijven. Maar hoe meer de huizenprijzen de afgelopen jaren door het dak schoten, des te meer noodkreten er bij NHG binnenkwamen van woningbezitters die na een scheiding dakloos dreigden te worden.

Consumptief krediet
Omdat de echtelijke woning nu veel meer waard is, moet degene die in het huis wil blijven veel meer geld opbrengen om aan de ex de helft van de overwaarde mee te geven. Het komt voor dat ex-partners een consumptief krediet afsluiten om de partner uit te kopen. Daardoor vallen de maandlasten vaak hoger uit. Dat is wrang, omdat die lasten minder hoog zouden zijn als de extra lening in de hypotheek kon worden meegenomen, zeker gezien de lage rente.

Beheertoets
Met de gevonden oplossing voert NHG bij een nieuwe hypotheek niet de normale acceptatietoets voor een nieuwe lening uit, maar een zogenoemde beheertoets. Daarbij wordt niet gekeken naar wat er geleend kan worden maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden. Klantmanager René van der Heeft van NHG: “In geval van scheiding kan dan berekend worden of de blijvende persoon de hypotheeklasten zelfstandig kan betalen. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen en motiveren dat de klant de te betalen lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de aan de ex te betalen overwaarde bij de hypotheek mag worden opgeteld.”

Met de proef, die een kleine twee jaar geleden startte, zijn volgens NHG inmiddels zo’n duizend mensen geholpen.

Bron: NHG

GEEN REACTIES