Tweederde van auto’s over- of onderverzekerd

Tweederde auto's over- of onderverzekerd
© Px

Ruim 65% van de circa 7,5 miljoen personenauto’s in privébezit is over- of onderverzekerd. Dat blijkt uit actueel onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise, uitgevoerd door CG Selecties. Voor het onderzoek is een panel van ruim 500 autobezitters uitgevraagd.

Bijna helft betaalt te veel
Uit het onderzoek blijkt dat een groot gedeelte van de auto’s oververzekerd is: maar liefst 46%. Onderverzekering komt in mindere mate voor, maar altijd nog in ruim 20% van de gevallen. Slechts 34% heeft een adequate dekking. Van de mensen met enkel een WA-verzekering blijkt 58% onderverzekerd. In de categorie WA + beperkt casco is 35% oververzekerd en 37% onderverzekerd. Van degenen met een allriskverzekering (WA + volledig casco) kan liefst 66% toe met een WA-verzekering of een WA + beperkt-casco-verzekering.

Het advies voor de beste soort dekking voor een auto is vooral gebaseerd op dagwaarde; het bedrag dat men krijgt uitgekeerd als de auto bijvoorbeeld gestolen wordt. “Veel mensen staan er niet bij stil dat de waarde van hun auto daalt. Na een paar jaar is het wellicht logischer om een andere verzekering af te sluiten”, aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Opvallend is dat bijna 20% van de auto-eigenaren zijn auto maximaal verzekert. Ze hebben een allriskverzekering, terwijl een WA-verzekering in de meeste gevallen ook goed genoeg zou zijn.

Pricewise heeft tevens aanvullend onderzoek gedaan onder 1.630 klanten met een autoverzekering. In deze groep mensen die veelal ervaring heeft met vergelijken, komt over- en onderverzekering een stuk minder voor: in slechts 27% van de gevallen. “Deze mensen zijn vaak al meerdere keren overgestapt van verzekering. Die ervaring maakt dat ze alerter zijn in de omgang met vaste lasten dan de gemiddelde Nederlander”, aldus De Kok.

Bron: Pricewise

GEEN REACTIES