Tweede Kamer duwt zorgpremie fors omhoog met ‘salarismotie’

copyright Pixabay

Er is een flinke kans dat de premie van de basisverzekering fors omhoog gaat, nu de Tweede Kamer alsnog heeft ingestemd met een structureel hoger loon voor zorgpersoneel.

Gisteren stemde een meerderheid voor een motie om medisch personeel structureel beter te betalen. Tot nu toe strandde deze motie telkens, maar gisteren stemden coalitiepartijen D’66 en ChristenUnie toch voor het voorstel. Zij voelden zich nu vrij om dat te doen, nu het kabinet demissionair is. Daarnaast stemden onder meer SP, PvdA, PVV en GroenLinks voor.

De motie roept de regering op om met een plan te komen voor structureel betere arbeidsvoorwaarden en een structureel beter salaris. Een dergelijk plan zal ongetwijfeld leiden tot hogere zorgkosten en die zullen op hun beurt worden doorberekend aan de zorgverzekeraars. Voor de verzekeraars rest dan niets anders om de premie voor de basisverzekering te verhogen.

De stap van de Tweede Kamer is opmerkelijk omdat het overgrote deel van de Nederlanders helemaal niet wil betalen voor de hogere salarissen in de zorg als daardoor de zorgpremie omhoog gaat. Uit een enquête van Pricewise en De Telegraaf bleek vorig jaar dat maar een kwart van de bevolking dat wel wil (en driekwart dus niet).

Dit jaar stijgt de premie voor de basisverzekering al met zo’n vijftig euro, zo berekende de website Geld.nl. De toename wordt vooral veroorzaakt doordat de overheid minder bijdraagt aan het zogeheten Zorgverzekeringsfonds, dat op zijn beurt weer geld afdraagt aan de zorgverzekeraars. Verder komt bij veel verzekeraars de bodem van de reserves in het zicht, waardoor de komende jaren minder ruimte is om een stijging van de premie te verminderen.

Demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg heeft beloofd dat ze uiterlijk volgende week dinsdag laat weten of ze de motie uitvoert.

GEEN REACTIES