Trainers Lindenhaeghe waarschuwen: PE-examen moeilijker

Trainers Lindenhaeghe waarschuwen: PE-examen moeilijker
© Pixabay

Adviseurs van verzekeringen, hypotheken en pensioenen moeten zich grondig voorbereiden op het volgende PE-examen. Trainers van opleidingsinstituut Lindenhaeghe laten weten dat de examens moeilijker worden. Ze zien steeds vaker specialistische vragen voorbijkomen, die kandidaten alleen goed kunnen beantwoorden als ze de stof goed hebben bestudeerd.

Volgens de Wet financieel toezicht (Wft) moeten financieel adviseurs in het bezit zijn van het juiste Wft-diploma. Daarnaast moeten ze hun beroepskwalificatie geldig houden met een periodiek PE-examen. De huidige PE-periode eindigt op 1 april 2022.

De PE-slagingspercentages van financieel adviseurs zijn al langere tijd vrij hoog, zo rond de 80%, aldus Lindenhaeghe-trainer Anouk Hengeveld. Na het volgen van een klassikale training is de slagingskans volgens haar het hoogst. Maar tegenwoordig is het volgen van een training vaak niet meer voldoende. Het CDFD, verantwoordelijk voor de examenvragen, neemt namelijk steeds vaker detailvragen op in de examens.

“De laatste tijd valt ons op dat er iets is veranderd in de manier van vragen stellen door het CDFD”, aldus Hengeveld. “Waar voorheen veel vragen in casusvorm voorkwamen, gerelateerd aan algemene en brede onderwerpen, zien we steeds vaker detailvragen voorbijkomen. Vrij specialistische vragen die je echt alleen maar kunt weten als je de stof bestudeerd hebt. Onze conclusie is dat examenkandidaten zich anders moeten gaan voorbereiden om te kunnen slagen.

“Naast een training om de onderwerpen goed te behandelen en ook de vraagmethodiek te bespreken, wordt echt meer (zelf)studie verwacht. Doe je dat niet, dan daalt je slagingskans behoorlijk. Simpelweg omdat je de antwoorden niet weet. Het CDFD wil op deze manier voorkomen dat cursisten na een korte training slagen, zonder dat ze zich inhoudelijk echt in de materie verdiept hebben.”

De zomertip van de Lindenhaeghe-trainers is dus: wil je het PE-examen halen, duik dan echt even de boeken in. Laat je poging niet alleen van een korte training afhangen.

 

 

GEEN REACTIES